Criptografia com les matemàtiques ens poden ajudar a guardar secrets

Xavier Guitart | Escola Petit Plançó i Escola Pia (Olot) | 23 de febrer de 2018

divendres, 23 / de febrer / 2018 , Olot

Criptografia com les matemàtiques ens poden ajudar a guardar secrets

Criptografia com les matemàtiques ens poden ajudar a guardar secrets

Vam fer un parell de xerrades a l’escola Petit Plançó i l’escola Escola Pia, en les quals vam introduir els alumnes al món de la criptografia. La criptografia és la part de les matemàtiques i la informàtica que s’encarrega de la seguretat en les comunicacions. És a dir, estudia com transmetre informació de manera que només sigui “comprensible” per els receptors autoritzats, i no per adversaris maliciosos que puguin interceptar el missatge. La majoria dels alumnes no havien sentit a parlar de criptografia, però de seguida van identificar diverses situacions en què això és necessari. Per exemple, quan comprem per internet no volem que el número de la targeta de crèdit el pugui llegir qualsevol que espiï la comunicació.

L’inici de la xerrada el vam dedicar a parlar de la història de la criptografia, els orígens de la qual es remunten almenys al segle tercer abans de Crist a Grècia (en aquell temps s’utilitzava principalment en operacions militars). Vam explicar alguns dels xifrats que s’utilitzaven, com per exemple l’escítal, el xifrat del Cèsar o el xifrat de Vigenere, i també algunes maneres de trencar aquestes xifres. Els alumnes es van mostrar molt participatius, i de fet van trobar per ells mateixos les maneres de trencar aquests mètodes! També vam tenir l’oportunitat de parlar de l’aritmètica modular, que és utilitzada en molts dels criptosistemes moderns com per exemple RSA.

Durant les xerrades els alumnes es van mostrar interessats i també encuriosits per entendre com es xifra la informació en les comunicacions digitals que utilitzem en el nostre dia a dia, ja sigui quan enviem missatges per WhatsApp o quan entrem al nostre compte de Facebook.

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"