Presentacions dels projectes dels residents d’arxivística

Faber Residency | 13 de maig de 2019

dilluns, 13 / de maig / 2019 , Olot

Presentacions dels projectes dels residents d’arxivística

Presentacions dels projectes dels residents d’arxivística

Dennis Kim-Prieto | ELS PROBLEMES AMB ELS ALGORISMES

Els motors de cerca basats en algoritmes són cada vegada més dominants en camps d’investigació intensiva. Els recents descobriments empírics que utilitzen motors de recerca de diferents bases de dades populars disponibles comercialment que permeten l’accés a materials d’un arxiu gegant (el cos de la llei dels Estats Units) mostren que aquests algoritmes compliquen els resultats de la recerca fins a un grau altament sorprenent, i fins a un grau que sovint frustra els investigadors. La meva presentació va compartir aquestes troballes amb els residents de Faber, per tal d’animar els arxivers a permetre que els investigadors que serveixen als investigadors construeixin els seus propis algoritmes de cerca quan accedeixen a la informació, en lloc de confiar en els algoritmes subministrats per els venedors que substitueixen l’entrada de l’usuari per determinacions de rellevància d’origen col·lectiu, o altres característiques problemàtiques que afecten l’accés de l’usuari als materials.

 

Huey-Min Chuang | EL NAIXEMENT D’UN ARXIU COMUNITARI – FUTURA SOCIETAT HISTÒRICA DE FORT GREENE I DOWNTOWN BROOKLYN

Com activar als ciutadans locals perquè identifiquin, creuen, comparteixin i preservin històries importants de llocs, persones i esdeveniments, quan no hi ha institucions oficials o grans pressupostos disponibles per dur a terme aquests objectius? Entra a la Future Historical Society of Fort Greene and Downtown Brooklyn, un projecte de treball en curs que va culminar amb el llançament de les activitats del BRIC Open Festival a sis localitats del 25 al 28 d’abril a Brooklyn, Nova York, Estats Units. També hi haurà un proper podcast, “Hold the Phone”, però per ara estan convidats a escoltar a: https://futurehistoricalsociety.oncell.com/en/index.html

Soc membre fundadora d’aquesta iniciativa, i vaig crear i impartir un taller de 90 minuts amb dues activitats en grup a la Residència Arxivística de Faber el 28 d’abril de 2019. En una presentació en PowerPoint, vaig parlar sobre la viabilitat, importància i replicabilitat d’aquest model d’arxiu comunitari per llogarets, veïnats i comunitats que estan interessades en involucrar els seus ciutadans i preservar històries oblidades i col·locar àncores en les seves vides quotidianes que d’altra manera podrien passar per alt. Vaig compartir amb l’audiència: el qui, què, com, per què i quan de les nostres tasques i terminis d’iniciativa, i les importants lliçons que vam aprendre al llarg del camí treballant junts en col·laboració per assolir els nostres objectius.

Tot això va començar fa cinc mesos entre vint estrangers amb la mateixa passió i missió de celebrar les veus dels llocs i la seva gent. Cada vegada, abans de reunir-nos, completàvem una tasca d’identificar una persona, un lloc o un esdeveniment que val la pena destacar per compartir amb el grup. També ens vam reunir a sopars, reunions, tallers i classes d’aprenentatge d’habilitats tècniques. Creem estratègies emergents i ens donem suport mútuament en el nostre viatge.

Amb els residents de Faber, vam acabar la sessió comprometent-nos a fomentar la preservació d’històries oblidades, participant en la celebració d’esdeveniments importants en els nostres barris aburgesats, destacant les contribucions de les comunitats marginades i registrant els patrimonis oblidats.

Per a més informació sobre la Societat Històrica del Futur, si us plau visiteu: http://www.futurehistoricalsociety.org/

 

Thiara Alves | ACTORS DEL RÈGIM BRASILER D’ACCÉS A LA INFORMACIÓ PÚBLICA

El dret a la informació al Brasil va ser regulat per la Llei no. 12527/2011, Llei d’Accés a la Informació (LAI). L’accés a la informació pública està garantit en els organismes i entitats governamentals mitjançant la creació del Servei d’Informació al Ciutadà (SIC).

El ciutadà ha de conèixer els procediments de l’administració pública. Des de 2013, diversos organismes governamentals de l’administració pública brasilera van desenvolupar el Procediment Electrònic Nacional (PEN, les seves sigles en portuguès). El PEN és una infraestructura pública de procediments administratius electrònics i es va consolidar per Decret No. 8539/2015. La característica principal del PEN és el Sistema d’Informació Electrònica (SEI). SEI és una plataforma amb mòduls i funcions per a la gestió de documents i procediments administratius electrònics.

Considerant el “LAI” i el Decret 8539/2015 com a elements constitutius del règim d’accés a la informació de Brazil’s, i amb èmfasi en els recursos humans institucionals, l’objectiu d’aquest treball va ser rellevar els actors encarregats del règim d’accés a la informació pública del Brasil.

Per a això, aquesta investigació va identificar, en 19 universitats públiques federals, qui són els agents públics involucrats en les demandes de monitorització del LAI, la provisió del SIC i la implementació i monitoratge del SEI.

El diagnòstic presentat va ser un primer pas cap a un futur anàlisi de la raó per la qual l’arxiver, en general, no ocupa un lloc estratègic en el règim d’accés a la informació pública a les universitats.

 

Geert-Jan van Bussel | COMPORTAMENT DESVIAT. QUINS SÓN ELS EFECTES SOBRE L’ARXIU?

Els efectes del comportament sobre el processament de la informació en les organitzacions ja es coneixen des de fa molt temps en la ciència de la gestió, però sorprenentment s’ha fet molt poc treball sobre el comportament de les organitzacions (o dels empleats) dins de les ciències de la informació i dels arxius. La presentació va començar amb una introducció sobre per què les organitzacions necessiten registres i arxius. Quan s’utilitzen correctament, els marcs teòrics disponibles per als registres i arxius són extremadament valuosos perquè les organitzacions assoleixin els objectius de l’organització (com la rendició de comptes i el rendiment) i defineixin les estratègies empresarials. Per a això, han d’estar alineats amb els processos de negoci i integrats en el concepte d’Enterprise Information Management (EIM). Es va presentar i va explicar el marc teòric del `Archive-as-Is ‘(tal com jo ho defineixo). És l’única teoria i model definit en la ciència dels arxius que posiciona els registres i arxius com a actius empresarials, ofereix un model per integrar aquests actius dins EIM i ofereix un model de configuració per a sistemes EIM. Dins el marc, el comportament organitzacional és un component important. Tot i que els efectes sobre el comportament són essencials, no sabem realment quines són. El meu projecte dins de Faber era estudiar aquests efectes i vaig utilitzar la presentació com un moment per discutir els efectes del comportament en el processament i arxiu de la informació. Tot i que no vaig poder presentar una solució (si és que alguna vegada n’hi haurà!), hi va haver molts suggeriments interessants per a mi. També es va reconèixer el fet que el comportament és un element definitori en el treball amb els registres i arxius i que els arxivers i administradors de registres han de reconèixer que el comportament pot tenir una influència negativa en l’autenticitat i la fiabilitat dels registres.

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"