Convocatòria: residència a Faberllull sobre drets lingüístics

Del 26 d’octubre al 13 de novembre de 2020 tindrà lloc a Faberllull Olot una residència sobre drets lingüístics.

dilluns, 25 / de maig / 2020 , Olot , COMUNICACIÓ

Convocatòria: residència a Faberllull sobre drets lingüístics

Convocatòria: residència a Faberllull sobre drets lingüístics

Els drets lingüístics són drets humans bàsics, individuals i col·lectius, drets que afecten les possibilitats de desenvolupament personal, social, econòmic i cultural. La diversitat lingüística en què vivim i compartim temps i espai és un dels fets que ha marcat la història de la humanitat.

Els drets lingüístics són drets humans bàsics, individuals i col·lectius, drets que afecten les possibilitats de desenvolupament personal, social, econòmic i cultural. La diversitat lingüística en què vivim i compartim temps i espai és un dels fets que ha marcat la història de la humanitat. La pèrdua d’aquesta diversitat, la manca d’aquests drets, també. La diversitat lingüística ens ajuda a entendre com mirem el món i la resta de persones i de societats amb què el compartim. Les llengües creen identitats, vincles de coneixement i traduccions que són els vehicles de les diferents vies de creació i aportació. I actualment es calcula que hi ha entre 5.000 i 6.000 llengües al món, una biodiversitat cultural tan amenaçada com la biodiversitat biològica, però també com altres formes d’expressió cultural. 

A Faberllull ens plantegem diverses qüestions: els drets humans i civils relacionats amb el dret individual i col·lectiu a triar la llengua o les llengües per a la comunicació es tenen en prou consideració al món? Es rebutja l’homogeneïtzació cultural forçada? Què defineix el concepte de llengua pròpia d’un territori? Es reconeixen els drets lingüístics individuals (dret a ser reconegut membre d’una comunitat lingüística, dret a l’ús públic i privat d’una llengua…) i els drets lingüístics col·lectius (dret a disposar de serveis culturals, dret a la presència equitativa de la llengua i la cultura en els mitjans de comunicació…)?

A Faberllull volem reflexionar sobre quin és el valor d’aquesta diversitat lingüística i ho volem fer amb totes aquelles persones que tinguin projectes sobre els drets lingüístics. És per això que fem una crida a activistes en la defensa de la diversitat cultural i lingüística, agents de revitalització i antropologia crítica; lingüistes i antropòlegs, investigadors que estiguin treballant en aquest àmbit. Els projectes de treball hauran de seguir les línies de treball i pensament anteriorment descrites.

 

Presenteu candidatura aquí.

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"