Invidual residences

MAITE PUIGDEVALL SERRALVO

From Monday, 2 November 2020 to Friday, 6 November 2020

MAITE PUIGDEVALL SERRALVO
Sociolingüista i professora titular a la UOC
Banyoles

Bio

Maite Puigdevall és una professora de Llengua i Literatura Catalanes al Departament d’Arts i Humanitats a la Universitat Oberta de Catalunya des de 2008. Es va graduar en Filosofia i Lletres (menció de Filologia catalana, UdG, 1995); màster en Estudis Etnològics Gal·lesos (Universitat de Cardiff, Gal·les, 1997) i doctora en Filosofia (Planificació Lingüística, Universitat de Cardiff, 2006). 

És membre del grup de recerca Idendi.cat “Llengua, cultura i identitat en l’era global”. Les seves àrees d’expertesa son la Sociolingüística crítica i la Política i Planificació Lingüístiques en contextos de llengües minoritzades d’Europa. Actualment està fent recerca per tal de poder avançar en la compressió del subjecte “nou parlant” de llengua minoritzada en el context català des d’un punt de vista interseccional, o sigui fent atenció als diferents aspectes del subjecte: gènere, raça, classe social, etc. Recentment ha publicat el llibre coeditat: Ramallo, Fernando, Estibaliz Amorrortu and Maite Puigdevall (2019). Neohablantes de lenguas minoritarias en España. Madrid: Iberoamericana Vervuert.

Project

El meu objectiu per dur a terme durant l’estada a la Residència Faber se centra en l’elaboració d’un article per a un monogràfic de la revista International Journal of the Sociology of Language amb el títol provisional de “The new speaker subject: conditions, spaces and processes of lingüístic mudes in minority Language contexts”. L’edició va a càrrec dels professors Fernando Ramallo (Universidade de Vigo) i Jacqueline Urla (University of Massachusetts Amherst). La previsió és que es publiqui el desembre 2020. El títol provisional de l’article és: “The production of lingüistic space and the muda process in Catalonia”. En l’article que estic preparant vull fixar l’atenció en la importància dels espais de relació en els processos de muda. Hem vist a través dels nostres estudis de caire en el programa de Voluntariat per la Llengua del Consorci per a la Normalització Lingüística i també en colles de Diables de Barcelona que els espais propicis a la muda han de tenir un seguit de característiques. També vull explorar els conceptes de “producció de l’espai” (Henri Lefebvre) i el d’“espais pont” (Teresa del Valle) per entendre millor les dinàmiques dels espais de muda.

Notícies, articles i activitats