Estades individuals / Olot
LIUBOV KRUPNYK
Del 17 de novembre de 2025 al 24 de novembre de 2025

Biografia
Liubov Krupnyk és doctora — professora associada d'història. La Dra. Krupnyk té un títol de candidata en ciències històriques i és professora associada. Es va graduar, especialitzant-se en història mundial, i va defensar amb èxit la seva tesi doctoral sobre política estatal en l'àmbit de l'art professional ucraïnès (1965–1985).
La seva experiència investigadora inclou la història dels moviments nacionaldemocràtics, la política cultural i les transformacions sociopolítiques a Ucraïna i Europa de l'Est a finals del segle XX. La Dra. Krupnyk és autora de més de 100 articles acadèmics, capítols de llibres i catàlegs d'exposicions, contribuint significativament al discurs acadèmic sobre els desenvolupaments històrics postsoviètics.
Ha participat en nombrosos projectes de recerca i conferències internacionals i ha realitzat pràctiques acadèmiques a l'estranger. La Dra. Krupnyk participa activament en projectes interdisciplinaris destinats a documentar i preservar la memòria històrica, especialment en relació amb les lluites democràtiques i el patrimoni cultural en espais postsoviètics.
Projecte
A Faberlllull, treballarà sobre la interacció dels dissidents dels territoris de l'URSS amb la Divisió Oriental de Solidaritat de Combat.
Actualment està preparant un llibre per a la seva publicació que reuneix 20 entrevistes gravades entre el 2020 i el 2025 amb líders de moviments nacionaldemocràtics de nou països. Aquestes persones —procedents de Lituània, Ucraïna, Bielorússia, Rússia, Armènia, Geòrgia, Kazakhstan, Txetxènia i Polònia— van ser participants actius en els processos de transformació política dels anys vuitanta i principis dels noranta. El que les uneix és la seva col·laboració amb l'organització clandestina polonesa Solidaritat de Combat (Solidarność Walcząca), que serveix com a tema central i fil conductor del llibre.
Aquest projecte ofereix una perspectiva transnacional única sobre la cooperació dissident a l'antic bloc soviètic. Els entrevistats reflexionen no només sobre el seu activisme individual, sinó també sobre els canvis sociopolítics més amplis que s'estan desenvolupant a l'URSS. Es posa especial èmfasi en el suport de Fighting Solidarity als dissidents de diverses repúbliques de l'antiga Unió Soviètica i en l'intercanvi mutu d'idees, materials i solidaritat.
En documentar aquestes veus, el projecte no només preserva aspectes poc explorats de la història de la Guerra Freda i de la postguerra Freda, sinó que també contribueix a una comprensió més profunda de les xarxes de solidaritat que van donar forma a les transformacions democràtiques a l'Europa Central i Oriental.