Estades temàtiques / Residències internacionals PEN CATALÀ d’escriptura jove. Tercera edició / Olot
ULA IDZIKOWSKA
Del 2 de juny de 2025 al 9 de juny de 2025

Biografia
Ula Idzikowska és una periodista independent establerta a Szczecin, Polònia, que escriu tant en holandès com en polonès. El seu treball se centra en la migració, la justícia social, la crisi climàtica i les experiències de les comunitats marginades, sovint destacant la resiliència i l'agència de les dones. Mitjançant una narració íntima i centrada en l'ésser humà, posa els problemes globals en un enfocament nítid i personal.
Ha informat d'arreu d'Europa i l'Orient Mitjà, cobrint històries des del tràfic de persones a Malta fins a la resistència de la base al Líban. El seu reportatge va ser preseleccionat per al premi True Story Award el 2024 i nominat de nou el 2025. Ha rebut el premi de periodisme Wrażliwy per una peça sobre la supressió de les veus pro-palestines a Alemanya. A més dels reportatges llargs, experimenta amb formats narratius, com ara còmics i narracions d'àudio.
Ha obtingut la beca per a periodistes de Milena Jesenská a l'Institut de Ciències Humanes (IWM) de Viena aquest 2025 i va ser resident al Programa de residència literària de Visegrad al 2024.
Projecte
El seu projecte, New Beginnings: Poles by Choice (Nous inicis, pols per elecció), explora la transformació de Polònia en un país d'arribada. Destaca les històries d'immigrants de tercers països i també de polonesos que tornen després d'anys a l'estranger, traçant els seus camins d'integració, els reptes amb què es troben i les maneres en què contribueixen a una societat polonesa emergent i més diversa.
El projecte també examina críticament com s'ha instrumentalitzat la migració en la retòrica populista polonesa. A través de narracions íntimes impulsades per personatges, ofereix un retrat matisat d'un país en transició, capturant les complexitats del multiculturalisme i la inclusió.
El meu temps a la residència polonesa-catalana de Faberllull va ser fonamentat i generatiu. Va oferir un espai rar per a un treball creatiu centrat, un diàleg honest i una connexió humana genuïna. L'equilibri curosament seleccionat entre el temps individual i l'intercanvi col·lectiu em va permetre aprofundir en el meu projecte, alhora que em vaig comprometre amb noves perspectives que em van desafiar i inspirar. Em va alegrar poder aprendre més sobre la cultura i la llengua catalanes i els reptes de la regió i els seus habitants i treballar en un escriptori amb una vista tan magnífica.
La intimitat d'un grup reduït i divers d'escriptors va crear un entorn segur i estimulant, on les converses anaven des de la política del llenguatge fins a l'ecologia de la mort, des de la intel·ligència artificial fins a la migració i la identitat. Aquests diàlegs no només van donar forma al meu pensament, sinó que també van canviar la direcció de la meva escriptura de maneres significatives.
Faberllull és més que una residència, és un lloc d'hospitalitat intel·lectual. Un espai que convida a fer una pausa, reflexionar i crear amb cura. Me'n vaig amb idees, nous amics i una sensació renovada de claredat i compromís amb la meva feina.