Estades temàtiques / Modernitats medievals / Olot
DANIELA GUTIÉRREZ-FLORES
Del 12 de juny de 2025 al 15 de juny de 2025

Biografia
Daniela Gutiérrez Flores és professora contractada doctora a la Universitat de Califòrnia, Davis. Actualment està treballant en un projecte de llibre titulat A Century of Cooks: The Birth of Modern Cooking, que investiga l'aparició de la cuina com una ocupació socialment respectable i culturalment valuosa. El seu treball ha comptat amb el suport del Getty Research Institute, la John Carter Brown Library, la Mellon Foundation, entre d'altres. Actualment dirigeix el Seminari Sawyer Thinking Food at the Intersections, un projecte d'humanitats públiques que explora els significats de la justícia alimentària a través de l'art, l'activisme i la beca.
Projecte
Daniela Gutiérrez presentarà una ponència titulada "The Politics of Cooking: Making Modern Cuisine in Llibre del Coch" i debatrà amb els seus companys. L'interès acadèmic pel Llibre del coch de Mestre Robert ha destacat el seu paper en la història de la cuina catalana i ibèrica, sovint centrant-se en plats específics i en les seves connexions amb els receptaris manuscrits medievals. S'ha prestat poca atenció a com el llibre s'adapta a la cultura impresa més gran de la revalorització del coneixement pràctic per part de l'humanisme. Com a primer llibre de cuina imprès a la península Ibèrica, el Llibre del Coch és un document fonamental per entendre com la cuina va evolucionar d'una activitat històricament infravalorada a una ocupació capaç de generar capital social i cultural. Mitjançant una anàlisi comparativa de la materialitat de les edicions del llibre de cuina, i abordant-la com un artefacte polític, aquesta presentació argumenta que el Llibre del Coch va exposar els principis de la cuina moderna, sembrant així les llavors per a l'aparició posterior del xef.