Estades temàtiques / Fibres sensibles: pensar els afectes en la cultura catalana contemporània / Olot

BRYAN CAMERON

Del 20 de maig de 2024 al 24 de maig de 2024

BRYAN CAMERON
Professor universitari
Cambridge (Regne Unit)

Biografia

Bryan Cameron és un professor associat de literatura i cultura espanyoles modernes a la Universitat de Cambridge. Actualment està completant un llibre manuscrit titulat Beyond Dystopia: Reclaiming the Future in (Post)Crisis Cinema from Spain per a University of Liverpool Press. Bryan també està coeditant un número especial de la Revista d'Estudis Catalans amb Ignasi Gozalo-Salellas (Universitat Oberta de Catalunya) que es titula "Visions emergents en els mitjans cinematogràfics i cinematogràfics de la Catalunya Contemporània".

Projecte

El seu projecte explora un corpus de documentals creatius produïts a Barcelona durant les últimes dues dècades i mitja. Inspirat per la recent beca sobre cinema documental a Catalunya, té previst interrogar l'afirmació de Jordi Balló que els programes de formació universitària (com el Màster en Documental Creatiu de la Universitat Pompeu Fabra) han donat lloc a “las caligrafías fílmicas más innovadoras” en tot el cinema europeu contemporani. Combinant la crítica política i la innovació estètica, aquests cineastes han estimulat “espais de resistència” com ha afirmat Enrique Fibla-Gutiérrez, fomentant un ecosistema vibrant tant per al públic com per als artistes (28). Molt més que "el resultat d'algun experiment de laboratori en política cultural" (Balló i Jiménez-Morales 180), però, les seves pel·lícules dibuixen visions emergents d'una societat global interconnectada en la qual es requereixen solidaritats col·lectives per combatre les brutalitats del capitalisme neoliberal.

La meva experiència a la Residència Faberllulll d'Olot va ser inspiradora i gratificant a tots els nivells. Haver estat escollit per col·laborar amb col·legues tan inspiradors va ser un honor que sempre estaré agraït. El nostre líder i organitzador, Toni Maestre Brotons, va seleccionar un grup brillant d'estudiosos que van aportar un enfocament i una àrea d'expertesa diferents al taller. Hem tractat temes tan diversos com la literatura del segle XIX, la moda i el tèxtil moderns, la poesia i el teatre contemporanis, el cinema català i les noves direccions en la producció narrativa i l'anàlisi literària. L'estructura de l'estada estava perfectament coordinada, i ens van donar la llibertat i el temps per fer una pluja d'idees i escriure tant de manera independent com col·lectiva. Va ser un privilegi compartir l'espai amb companys tan atents i generosos. Per a mi, aquesta ha estat una experiència acadèmica que m'ha canviat la vida, i estic molt agraït per l'oportunitat. Moltes gràcies a tots els implicats per la seva gran capacitat organitzativa i a Olot per oferir un meravellós teló de fons per a un taller meravellós.

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"