Estades temàtiques / Fibres sensibles: pensar els afectes en la cultura catalana contemporània / Olot

KATIUSCIA DARICI

Del 20 de maig de 2024 al 24 de maig de 2024

KATIUSCIA DARICI
Professora a la Universitat de Torí
Venècia (Itàlia)

Biografia

Katiuscia Darici és professora contractada doctora a la Universitat de Torí, on imparteix cursos de literatura catalana i castellana contemporànies.
En les seves línies de recerca destaquen, entre d’altres, els Estudis Ibèrics, la literatura migrant, les escriptures del jo, tant en perspectiva femenina (escriptura del cos; escriptura feminista i de maternitats) com en la literatura pandèmica.

Entres les seves publicacions, cal esmentar les monografies Traslaciones. Identidades híbridas en las literaturas ibéricas (ed. dell’Orso, 2021) i La piel fría de Albert Sánchez Piñol: una novela in limine (QuiEdit, 2020).

És secretària de l’AISC (Associazione Italiana Studi Catalani) per al període 2022-2025. Des de 2022 forma part del comitè editorial de la Rivista Italiana di Studi Catalani. Ha impartit conferències convidades sobre literatura catalana en les universitats de València, Alacant, Copenhaguen, Cambridge, Venècia i Verona

Projecte

A Faberllull se centrarà en l’anàlisi de les protagonistes d’algunes de les novel·les de Najat El Hachmi com a “Willful subjects”, és a dir, segons el plantejament que d’aquests subjectes “carregats de voluntat” n’ha fet Sara Ahmed en l’homònim assaig publicat a Duke University Press (2014). Segon Ahmed, el subjecte ple de voluntat [dotat de la facultat de la voluntat] pot ser considerat un subjecte desobedient i, per això, problemàtic. Tanmateix, la seva “willfulness” –la seva voluntat per perseguir un objectiu– pot ser interpretada com a obstinació. Això té conseqüències, fins i tot la de comprometre la supervivència del subjecte mateix.

Ara bé, les protagonistes de les obres d’El Hachmi són joves que tracten d’aconseguir el dret a una llibertat personal fora de les restriccions imposades per la família i la religió. L’empenta a l’emancipació és causa de canvis que afecten l’ordre familiar i posen en perill, d’alguna manera, la vida d’aquestes dones. La seva hipòtesi de treball és precisament la d’estudiar les protagonistes des d’aquest marc teòric ofert pels estudis afectius, per tal de sondejar possibilitats interpretatives afegides a les tradicionalment considerades, com ara la de la literatura migrant. De fet, la proposta consisteix a comprovar si els personatges considerats en la seva qualitat de “willful” pateixen conseqüències a causa de la voluntat que les caracteritza. I per a aconseguir-ho, analitzarà el text a la llum de la proposta d’Ahmed.

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"