Estades individuals / Olot
ROBERTO MARIA MONGARDINI
Del 3 de juny de 2024 al 10 de juny de 2024
Biografia
Roberto Maria Mongardini (Roma) és pianista, investigador acústic, artista visual i compositor especialitzat en música contemporània, aplicada, electroacústica i acústica. Va començar la seva formació musical als 7 anys, estudiant piano de manera privada, i després va assistir al Conservatori Santa Cecilia de Roma.
Als 12 anys, es va embarcar en l'estudi de la composició fins que es va graduar l'any 2021 al Conservatori de Santa Cecilia en Composició Tradicional, rebent una puntuació de 110/110 cum laude. L'any 2022, va completar el seu màster en "Composició i teoria musical", aprofundint en l'estudi d'electrònica al Conservatorio della Svizzera Italiana a Lugano, Suïssa, graduant-se amb els millors honors. A Suïssa, va tenir l'oportunitat de treballar l'espaialització a l'Electro Acoustic Room, un espai de difusió multicanal dedicat dins de LAC (Lugano Arte e Cultura). Va assistir a cursos de perfeccionament musical a la Fondazione Campus Musica de Sermoneta el 2019 amb el mestre Alessandro Solbiati, guanyant un encàrrec del Festival Pontino. El 2020, va ser seleccionat per al Concurs de Composició d'Orquestra de Corda "Alfred Schnittke" a Ucraïna, celebrat a Lviv.
Ha participat en diverses classes magistrals de composició i direcció amb Solbiati, Fedele, Manoury i Stroppa. L'any 2022 es va graduar en Música de Cinema pel Centro Sperimentale di Cinematografia de Roma, amb el mentor del crític de cinema Sergio Bassetti, i ha assistit a classes magistrals amb directors i compositors com Giuseppe Tornatore, Daniele Luchetti i Carlo Crivelli. El 2022, es va convertir en Consultor musical professional registrat al Centro Sperimentale di Cinematografia. L'any 2023, va rebre finançament i suport de residència per a la seva obra "Extensio" de l'Institut Ramon Llull i la Generalitat de Catalunya. Va guanyar el concurs "Culture in Motion 2023-2024" de la Ciutat de Roma i exerceix com a director artístic de la sèrie de concerts biennal "Vibr@zioni" dins de l'empresa social "QAcademy". Ha rebut nombrosos encàrrecs i la seva música s'ha interpretat a Itàlia, Espanya, Catalunya, Ucraïna i Suïssa. A través de residències artístiques, explora la transducció de gestos físics i sonors per a la manipulació d'algoritmes d'autogeneració per al modelatge de so i imatge. Actualment, està estudiant Electrònica amb el mestre Michelangelo Lupone a l'Acadèmia Nacional de Santa Cecilia.
Projecte
A Faberllull vindrà amb Marcus Boman per desenvolupar el seu projecte conjunt 'Unseen stories'. Aquest projecte sorgeix de la convergència de dos artistes que comparteixen una profunda ressonància en les seves perspectives sobre l'art i el món natural. Gràcies a la seva trobada a la residència Faberllull el maig de 2023, el projecte amalgama arts visuals i sonores en un procés artístic per endinsar-se en els diàlegs ocults de la natura imperceptible per als sentits humans. "Unseen Stories" pretén aprofundir en l'exploració de la connexió entre l'home i la naturalesa alhora que destaca el tractament negligent de l'entorn. Començant amb un interès per les esferes Umwelt, aclarint com es comuniquen altres éssers més enllà de la percepció humana, i les implicacions de la mecànica quàntica en la nostra relació subconscient amb la realitat, es troben amb processos de transducció, mitjançant els quals els elements sensorials es transformen en sons i imatges, revelant una realitat invisible. als humans. Junts, Boman i Mongardini proposen una nova exploració del bosc de la Fageda d'en Jordà, utilitzant tecnologies avançades per captar els habitants del bosc des de múltiples perspectives.
Es faran servir càmeres, càmeres tèrmiques, sensors PlantWave, sensors LiDAR, sensors ARKit, micròfons omnidireccionals, Zoom i programes com Max MSP, Google CoLab, Stable Diffusion i Photoshop. L'equip està dirigit a captar i interpretar visualment aquestes comunicacions ocultes, buscant conciliar els descobriments científics contemporanis amb la comprensió del món. Mitjançant un procés transductiu que implica so, temperatura, coordenades, moviments i anàlisi espectral, el projecte pretén crear una seqüència d'imatges i sons en una projecció de 5 minuts feta fotograma per fotograma (10-12 fps).