Estades temàtiques / Seminari Traductors Irene Solà / Olot

JANA BALACCIU MATEI

Del 15 de maig de 2024 al 19 de maig de 2024

JANA BALACCIU MATEI
Romania

Biografia

Jana Balacciu Matei (Giurgiu, Romania, 1947). Doctora en filologia romànica, va ser investigadora de l’Institut de Lingüística de Bucarest fins a l’any 2005. L’any 1998 va iniciar a l’Editorial Meronia de Bucarest la col·lecció "Biblioteca de Cultura Catalana" per donar-la a conèixer entre el públic romanès. Fins al 2023 hi han aparegut més de 40 títols catalans.

Com a traductora, ha abocat i publicat al romanès, des de clàssics a autors contemporanis, entre els quals: Ramon Llull, Mercè Rodoreda, Blai Bonet, Pere Calders, Jaume Cabré, Montserrat Abelló, Maria Barbal, Carme Riera, Miquel Àngel Riera, Carles Duarte, Ramon Solsona, Irene Solà, entre d’altres.

L’any 2003 li fou concedida la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, el 2005 el Premi Joan Cendrós d’Òmnium Cultural, el 2017 el premi Ramon Llull de Traducció Literària per la traducció del 'Llibre de les Meravelles' i el Premi Internacional Catalònia de l’IEC per la divulgació de la literatura catalana a Romania. L’any 2022 va rebre el Premi ex aequo de la Unió d'Escriptors de Romania per la millor traducció de literatura universal al romanès, per Confiteor (Jo confesso) de Jaume Cabré (Ed.Pandora).

Projecte

Participarà en una trobada de traductors que adapten l'obra d'Irene Solà a diverses llengües diferents.

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"