Estades temàtiques / Més enllà de la ciutat creativa: gestió de les arts, la cultura i els espais locals / Olot

RIKE SITAS

Del 5 de juny de 2023 al 12 de juny de 2023

RIKE SITAS
Investigadora sènior, African Center for Cities, Universitat de Ciutat del Cap
Sud-àfrica

Biografia

Rike Sitas, investigadora sènior del Centre Africà de Ciutats de la Universitat de Ciutat del Cap. És una investigadora urbana interdisciplinària del costat de les humanitats de les ciències socials, a cavall entre la sociologia, la geografia humana, els estudis culturals i el disseny urbà. La seva recerca es troba dins i entre dues línies de recerca. La primera gira al voltant del paper de l'art, la cultura i el patrimoni en la justícia urbana amb un enfocament particular en la política urbana/cultural, l'espai públic i la ciutadania cultural. El segon és un enfocament de recerca emergent en cultura i tecnologia i ciutats africanes, amb un enfocament particular en la joventut, la presa de decisions democràtiques, els nous models de prestació de serveis i el futur del treball.

Projecte

El paper de les arts, la cultura i el patrimoni s'ha reconegut durant molt de temps com a important per al desenvolupament urbà i el benestar de les ciutats africanes, i la idea de la ciutat creativa ha captat la imaginació tant dels funcionaris de la ciutat com dels professionals de la cultura. L'Agenda 2063 de la Unió Africana demana explícitament la centralitat de la cultura en les societats i les economies, però cal fer molt per garantir que la cultura s'aprofiti per a la justícia urbana en lloc de servir els interessos de les elits. La Covid-19 ha tingut efectes devastadors en la vida urbana, agreujant les desigualtats existents a nivell local i global. Si bé els mercats de l'art convencionals, el turisme basat en la cultura i els corrents de finançament per a les arts creatives s'han enfrontat a nombrosos reptes a causa de la pandèmia, l'activitat cultural i creativa encara modela fonamentalment com es fa la vida a les ciutats grans i petites. Com a part d'aquesta residència, estic emocionat de treballar col·lectivament per donar forma a una agenda interdisciplinària per a la recerca col·laborativa. Espero aportar reflexions particulars sobre com, fins i tot sota coacció, els productors culturals locals de Sud-àfrica estan treballant de manera crítica, política i propositiva al voltant de qüestions de pertinença, cura, resistència, reparació i solidaritat.

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"