Estades temàtiques / Arxius i Intel·ligència Artificial / Olot

NGOAKO SOLOMON MARUTHA

Del 24 d'abril de 2023 al 28 d'abril de 2023

NGOAKO SOLOMON MARUTHA
Professor titular del Departament de Ciències de la Informació de la Universitat de Sud-àfrica (UNISA)

Biografia

El professor Ngoako Marutha és professor titular del Departament de Ciències de la Informació de la Universitat de Sud-àfrica (UNISA). També és representant del Departament de Ciències de la Informació d'Unisa al Consell Internacional d'Arxius (ICA) i és membre habitual de la Secció d'Arxius d'Instituts de Recerca i Universitats (ICA/SUV), on també exerceix com a executiu. membre de la Mesa. També és membre habitual de la secció d'Educació Arxivística (SAE) de l'ICA i de la secció de l'Assemblea Nacional. Recentment ha estat nomenat mentor de nous professionals de l'ICA per a l'any 2023. També és membre de la Societat Sud-africana d'Arxivers i és membre del Comitè Executiu Nacional com a redactor en cap de la revista Journal of the South African Society of Archivists. També és editor de revisió de la revista Frontiers in Research Metrics and Analytics. Ha publicat diversos llibres, capítols i articles en diferents publicacions nacionals i internacionals i ha presentat comunicacions a congressos. El seu interès de recerca inclou coneixements, arxius i gestió de registres, especialment en registres de pacients i hospitals, registres electrònics, computació en núvol, tecnologia Blockchain, gestió de continguts empresarials, gestió de grans dades i seguretat dels registres policials. L'altre camp del seu interès inclou la gestió i el màrqueting de biblioteques, així com l'aprenentatge electrònic a distància obert (ODeL). La seva formació professional en el sector inclou treballar com a gestor d'informació i registres, així com bibliotecari en diverses institucions públiques i privades durant 13 anys. Ha estat al sector acadèmic més de cinc anys fins ara. És llicenciat en estudis de la informació i llicenciat en estudis de la informació per la Universitat del Nord (UNIN), ara coneguda com a Universitat de Limpopo (UL), màster en ciències de la informació i doctor en literatura i filosofia per la Universitat de Sud-àfrica (UNISA). Actua com a examinador extern d'estudis de recerca de màster i doctorat per a més de set universitats.

Projecte

Seré coautor d'un llibre amb el doctor Mashilo Modiba sobre l'aplicació de la intel·ligència artificial per donar suport a l'arxiu públic digital a Sud-àfrica. El llibre es basa en l'estudi que pretenia explorar l'ús de la intel·ligència artificial (IA) i la màquina robòtica per donar suport a l'arxiu digital públic a Sud-àfrica. Els arxius públics conserven registres crucials de les comunitats per facilitar-ne l'accés. Hi ha una necessitat d'incorporar l'ús d'IA i màquines robòtiques intel·ligents per donar suport a la preservació i l'accés als registres als arxius públics de Sud-àfrica. Es tracta d'un estudi quantitatiu basat en preguntes tancades i obertes. El qüestionari s'administrarà a tots els arxivers provincials i nacionals de Sud-àfrica. Els arxivers provincials i nacionals compartiran els seus coneixements sobre l'aplicació d'IA i màquines robòtiques per donar suport a l'arxiu públic digital a Sud-àfrica. La intel·ligència artificial i les màquines robòtiques es poden utilitzar per donar suport als arxius digitals per garantir que els arxius digitals estiguin segurs i protegits i proporcionin accés als arxius digitals. També es va recomanar un marc sobre l'aplicació de la IA i la màquina robòtica per ajudar amb els arxius digitals públics de Sud-àfrica.

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"