Estades temàtiques / Arxius i Intel·ligència Artificial / Olot

MOISÉS ROCKEMBACH

Del 24 d'abril de 2023 al 27 d'abril de 2023

MOISÉS ROCKEMBACH
Professor i investigador
Brasil

Biografia

Moisés Rockembach és professor de Ciències de la Informació i Arxivística a la Facultat de Biblioteconomia i Comunicació de la Universitat Federal de Rio Grande do Sul (Brasil) i líder de recerca del Grup de Recerca en Preservació Digital. Moisés també és investigador del CITCEM – Centre de Recerca Transdisciplinària de Cultura, Espai i Memòria – Unitat de R+D (Universitat de Porto/Portugal) i investigador d'InterPARES Trust AI – Intel·ligència Artificial (Universitat de Colúmbia Britànica/Canadà). És Visiting Scholar a KU Leuven (Bèlgica) i es dedica a activitats de l'Institut de la Societat Digital de KU Leuven.

Projecte

En els darrers anys, l'ús de la intel·ligència artificial en l'àmbit dels arxius i la gestió de documents ha crescut notablement. Des de la classificació i etiquetatge automàtics fins a la creació de substituts digitals, la IA té el potencial de revolucionar la manera com gestionem i accedim al nostre patrimoni cultural. Tanmateix, com amb qualsevol nova tecnologia, cal conèixer millor les seves capacitats i limitacions, així com les consideracions ètiques que envolten el seu ús. Com a part de la residència, pretenc explorar l'alfabetització de la IA i com es pot utilitzar la IA per millorar l'accessibilitat i la preservació dels registres d'arxiu, alhora que promou la comprensió de les consideracions ètiques que implica l'ús de la IA en aquest context. Exploraré les diferents maneres en què la IA es pot aplicar a aquestes àrees i proporcionaré orientació sobre com utilitzar aquestes tecnologies de manera eficaç i ètica. Estic segur que aquest projecte no només beneficiarà els professionals que treballen en aquest camp, sinó també el públic en general, ja que ajudarà a augmentar la transparència i la comprensió al voltant de l'ús de la IA en la gestió del nostre patrimoni cultural.

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"