Estades individuals / Andorra

CARLES LAIRINI BARÓ

Del 6 de novembre de 2023 al 27 de novembre de 2023

CARLES LAIRINI BARÓ
Director i productor de cinema
Terrassa (Barcelona)

Biografia

Carles Lairini ha dirigit i produït diversos curtmetratges, a més de tenir coneixements en l'àmbit de la postproducció cinematogràfica i els VFX. Llicenciat en Comunicació Audiovisual, va estar 2 anys vivint als Països Baixos exercint com a tècnic de comunicació per a una Fundació a Amsterdam, més endavant va cursar dos anys d'art dramàtic al País Basc on va combinar la seva vocació d'actor amb la de director. La seva curiositat i ganes de créixer l'han fet seguir formant-se en l'àmbit de la postproducció i de la distribució i el màrqueting cinematogràfic. Recentment ha finalitzat el CGFS de Realització de projectes audiovisuals i espectacles, la qual li ha donat un enfocament més tècnic als coneixements teòrics que ja tenia de la llicenciatura.

Projecte

SAMIRA - Sèrie de TV Durant la residència treballaria en acabar de perfilar algunes trames i personatges de la primera temporada d'una serie de televisió basada en la vida d'una adolescent musulmana amb el nom de Samira. Samira pretén mostrar sense complexos el xoc cultural, cada cop més evident, entre l'islam i l'occident. També pretén apropar la societat occidental a la religió musulmana mostrada des de totes les possibles perspectives, i interpretacions, des de les més moderades a les més radicals sempre des de la veritat i el respecte; i contextualitzant en tot moment els versets del Alcorà. El principal objectiu és que l'espectador pugui experimentar a primera persona el dilema entre la religió i la vida occidental en què constantment es troba Samira al seu dia a dia. Per tant, la sèrie plantejarà un debat implícit entre la religió i la ciència, entre la tradició i el progrés i, sobretot, entre la fe i el raciocini. D'altra banda, fer arribar el tema del bullying de manera tan directa al públic adolescent, té l'objectiu de posar un mirall davant dels propis assetjadors en què es veuran fàcilment reflectits, i esperem que avergonyits. I és que gràcies a les situacions comunes d'assetjament que mostra la sèrie, disfressades sovint d'innocents bromes, podrem conèixer el rerefons de la persona assetjada i adonar-nos que no és tan diferent de nosaltres, ni que per ser-ho mereix ser discriminada. El fet que el meu pare sigui àrab i musulmà és el que m'ha fet viure de prop tant la cultura com la religió musulmana des que vaig néixer. La visió oposada de la meva mare en algunes coses, va despertar en la meva aquesta inquietud per mostrar l'islam sense complexos davant de la societat occidental. Tot va sorgir de la pregunta Seria possible practicar l'islam al peu de la lletra en una societat occidental? I per això plantejar el debat sobre si és possible que els immigrants musulmans puguin integrar-se a la societat occidental sense renunciar a la seva cultura i la seva religió. Samira no és només una sèrie d'adolescents, ni un thriller que pretén enganxar a l'espectador capítol rere capítol; és també un pont entre dos cultures, entre dues realitats, que farà que l'espectador reflexioni més enllà dels límits del que s'ha après segons el seu entorn social.

Un paréntesis per creixer.

Faber Andorra ha suposat un abans i un després en el meu procés com a creador audiovisual així com també per a la sèrie de televisió que estic desenvolupant. El fet de poder tenir 3 setmanes per a mí i el meu projecte m'ha ajudat a estar més enfocat en la història que vull explicar i a trobar noves maneres de fer-la arribar tant al públic com a les productores més fàcilment.

La coordinació de cultura del Govern d'Andorra m'ha acollit amb els braços oberts des del primer moment, sempre ha donat resposa a les meves necessitats i s'ha implicat en tot moment per tal de poder-me ajudar el màxim possible proporcionant-me tot tipus de contactes que han enriquit tant el guió, com la biblia de la sèrie en tots els sentits. Gràcies a ells, i a la web de professionals de l'audiovisual registrats a Andorra, he pogut tenir reunions amb pràcticament cadascún dels professionals implicats en el desenvolupament i realització d'un producte audiovidual. Així doncs, em vaig poder reunir amb el productor Josep Pozo, que em va obrir un món de noves possibilitats gràcies a la seva experiència per que fa a la millora el dossier de presentació de la sèrie, amb el director de cinema Nil Forcada que em va ajudar a donar un nou enfocament a la narrativa audiovisual de la sèrie, amb la directora Maria Caminal, especialitzada en històries de dones, em va resoldre diversos dubtes que jo com a home no podia saber i amb l’escriptora Elena Aranda, que va ser tota una revelació per saber com millorar el mapa de tramas, quins punts s’havien de potenciar i quins es podies descartar.

D’altra banda, el més interessant d’aquesta estança ha estat descobrir com el fet de tenir tant temps disponible en un entorn favorable i tranquil com Andorra, m’ha ajudat a inspirar-me, a posar en ordre les meves idees, i a plasmar-les en el paper. Aquesta residència ha suposat doncs, un salt qualitatiu per al meu projecte i ha obert noves portes tant per a futurs contactes com per a l’accés d’aquest al mercat audiovisual.

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"