Estades individuals / Olot

MERY CUESTA REIGADA

Del 17 de gener de 2023 al 23 de gener de 2023

MERY CUESTA REIGADA
Crítica cultural, comissària d'exposicions i docent
Barcelona

Biografia

Bilbao, 1975. Crítica cultural, comissària d'exposicions i docent. Com a crítica, desenvolupa la seva trajectòria en els periòdics La Vanguardia i El Mundo, i en Ràdio Nacional d'Espanya (Radio3 i RNE1). Ha comissariat una trentena d'exposicions al voltant de la cultura viaual, el outsider art, i l'art contemporani, entre les quals es troben “Quinquis dels 80: Cinema, premsa i carrer” (CCCB), “Bàlsam i Fuga: La creació artística en la institució penitenciària” (Caixaforum), o “Humor absurd: Una constel·lació del disbarat a Espanya” (CA2M). Va ser la comissària del Pavelló Català en la Biennal de Venècia 2017 (Institut Ramon Llull). És Directora del Màster d'Il·lustració i Còmic de ELISAVA, professora adjunta d'Art Contemporani en la Facultat de Comunicació Audiovisual de la Universitat Pompeu Fabra, i doctoranda en aquesta mateixa universitat. Els seus dos assajos més recents són "La Rue del Percebe de la Cultura" (Ed. Consonni) i "Humor Absurd" (Ed. Astiberri).

Projecte

En la residència a FaberLllull, aprofundiré en la meva recerca ‘Skullculture: Simbologies de la calavera en l'esfera pública contemporània’, un projecte que culmina de dues formes: com a llibre i com a exposició. Vaig començar aquesta recerca el 2013, i s'ha presentat avui l'oportunitat de publicar-la i d'elaborar un guió expositiu ambiciós. ‘Skullculture’ explora analitza quins són els simbolismes que acumula la imatge de la calavera fins avui: com a icona pànica, com a objecte pop (al cinema, l'en còmic, en la il·lustració), com a símbol de dissidència (en les subcultures, en el tatuatge) o fins i tot com a mediadora sobrenatural. Seguir el rastre de la calavera en diferents contextos temporals és molt eloqüent per a conèixer les diverses actituds enfront de la mort que adopta la societat en diferents períodes. El projecte recorre transversalment àmbits com l'art, el cinema, la il·lustració, l'emblemàtica, el còmic o la moda.

Allò esperat i inesperat

Acabo de tornar d'una residència individual a Faberllull Olot i l'experiència no ha pogut ser més satisfactòria. Passa molt sovint que a la nostra vida diària no som capaços de trobar un espai i un temps de concentració on dirigir totes les energies cap a un sol objectiu, ja que som contínuament interromputs. La residència a Olot permet fer un parèntesi, aconseguir aquest anhelat lapse en el temps que és tan necessari per dur a terme processos creatius. L´entorn és totalment afavoridor (el paisatge inspirador i volcànic d´Olot), l´atenció per part de l´equip de Faberllul és calorosa i excel·lent, i les instal·lacions perfectes per estar còmoda i preocupar-te únicament dels objectius que desitges complir. Però n'hi ha més, cosa que jo no esperava quan vaig aplicar a Faberllull i que ha estat molt gratificant: és la relació amb la resta de residents. És molt estimulant poder compartir esmorzars, sopars i moments d'esbarjo amb altres persones – escriptors, autors, artistes visuals, guionistes, dramaturgs... – que estan en la mateixa situació vital que tu, buscant el recolliment per culminar processos de creació. Per tot això, per allò esperat i per allò inesperat, la meva experiència a Faberllull pot ser qualificada d'excel·lent.

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"