Estades temàtiques / The purple meridians / Olot

LISA ÇALAN (EN LÍNIA)

Del 15 de juny de 2022 al 17 de juny de 2022

LISA ÇALAN (EN LÍNIA)
Llicenciada a l'institut, Conservatori de la ciutat d'Aram Tigran, Departament de Cinema
Kurdistan (Turquia)

Biografia

Lisa és una dels deu fills d'una família kurda. La seva infàntesa va estar marcada per l'opressió estatal dels kurds a Turquia. Després de graduar-se a l'institut, va abandonar l'escola, negant-se a continuar la seva educació en turc en lloc de la seva llengua materna.

Çalan estava decidida a fer pel·lícules en kurd i va estudiar cinema al Conservatori de la ciutat d'Aram Tigran, creat pel municipi metropolità de Diyarbakir amb cursos impartits en kurd. Malauradament, el conservatori va ser tancat per l'alcalde designat per l'Estat l’any 2016.

Durant els dos anys que va passar al Conservatori, es va acostar a les històries de la geografia kurda i la seva perspectiva va avançar amb la història i la lluita de les dones kurdes. Es va inspirar en els pobles i ciutats que va visitar, i va començar a participar en documentals polítics sobre esdeveniments de guerra i el desplaçament forçat dels kurds. Es va convertir en membre de l'Acadèmia de Cinema de l'Orient Mitjà a Diyarbakir i va participar en els festivals i projectes de l'acadèmia.

El 5 de juny de 2015, va perdre les seves dues cames com a resultat d'un atac amb bomba dut a terme per l’ISIS, contra el míting electoral de l'HDP (People's Democratic Party) a Diyarbakir i va sobreviure amb ferides greus. Es va veure obligada a aturar els seus projectes relacionats amb el cinema durant uns anys, ja que va emprendre el procés de rehabilitació que li va permetre tornar a caminar. Després de sis anys de lluites mèdiques i econòmiques, va començar a fer pel·lícules de nou utilitzant cames protèsiques que requerien una nova forma d'aprenentatge. Durant aquest període, ha estat treballant com a activista en la lluita per la justícia per grups desfavorits, així com els casos de l’ISIS.

Recentment, Lisa va utilitzar la realitat virtual (RV) per a realitzar un curtmetratge, i la seva història personal es va convertir en el tema, revelant-se la Realitat Virtual com el mitjà perfecte per a recrear la realitat quotidiana de viure amb dues cames protèsiques.

Projecte

Participo en el projecte «The Purple Meridians»,una trobada internacional amb 16 realitzadores de diferents països (Catalunya, Kurdistan, Itàlia, Grècia), per debatre sobre les dificultats de les professionals amb identitat femenina i persones no binàries, en la indústria cinematogràfica i audiovisual, trencar les fronteres amb què s'han trobat i aportar propostes de millora tot creant una xarxa de suport i d'intercanvi per a futures col·laboracions en un eix que creua Europa des de la frontera oriental fins a l'occidental.

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"