Estades individuals / Andorra

MAGDALENA SZWAREK

Del 1 d'agost de 2022 al 19 d'agost de 2022

MAGDALENA SZWAREK
Investigadora, llatinoamericanista, poeta
Polònia

Biografia

Magdalena Szkwarek és investigadora, llatinoamericana i poeta. Va treballar a la Universitat de Varsòvia on va impartir conferències sobre literatura llatinoamericana i altres temes relacionats amb l'Amèrica Llatina. El 2019 va publicar la primera traducció polonesa de poemes de Cristina Peri Rossi. El seu compromís per popularitzar la cultura d'Amèrica Llatina ha estat guardonat amb el Premi d'Educació Cultural de la Ciutat de Varsòvia. Treballa a una biblioteca pública de Varsòvia on va fundar un club de lectura llatinoamericà. Va publicar articles i ressenyes en revistes científiques, així com entrevistes a escriptors llatinoamericans (incl. Claudia Piñeiro, Dolores Reyes, André Diniz). És guardonada de diversos concursos de poesia i els seus poemes es van publicar en revistes literàries poloneses respectades.

Projecte

Durant la meva estada a La Massana, m'agradaria centrar-me en la traducció de la poesia d'una destacada poeta andorrana contemporània: Teresa Colom. Colom, guardonada amb nombrosos premis, és una autora pràcticament desconeguda a Polònia. Estic pensant d'intentar publicar els seus poemes en algunes revistes literàries poloneses per tal de presentar als lectors polonesos una literatura andorrana contemporània escrita per a dones.

Andorra, un país fet de cultura.
En arribar a Andorra, em vaig trobar amb la natura impressionant, la gent meravellosa i l'entorn ple de diferents espais culturals. Cada racó d'aquest país sembla dir-te que ets benvinguda/benvingut i et convida a passejar per les rutes a les muntanyes, a visitar els museus i llocs històrics, a contemplar l'art en les seves diferents manifestacions, a gaudir de compres, a participar en festes de les ciutats. A passar-ho bé.

Tot això va facilitar la meva feina de traduir els poemes de la destacada poeta andorrana Teresa Colom. En un país on davant de parlament es troben figures de set poetes, treballar la poesia és pura alegria i el desafiament es fa un plaer. "El descobriment” dels versos de Teresa Colom em va commoure i em va obrir les portes a la literatura d'Andorra, desconeguda al meu país. La trobada personal amb la poeta va ser una de les experiències més importants a Andorra.

Em va impressionar la importància de la cultura que es manifesta, entre d'altres, en varietat d'escultures a moltes parts del país, en la serietat amb què es tracta el patrimoni literari, en publicacions sobre la literatura, en la quantitat de museus, galeries i biblioteques. M'alegro molt s'haver tingut l'oportunitat de conèixer i viure aquesta experiència inoblidable de treballar en un lloc tan extraordinari com Andorra.

De la meva fascinació pel país va néixer la idea de publicar en polonès el cicle "Postals literàries d'Andorra" (https://rynek-ksiazki.pl/?s=Andory)

Agraeixo a totes les persones que van fer possible la meva estada, sobretot a Meritxell Blanco amb qui vaig poder comptar sempre.

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"