Estades individuals / Andorra

ALBERT FORNS CANAL

Del 7 de setembre de 2021 al 26 de setembre de 2021

ALBERT FORNS CANAL
Periodista i escriptor
Barcelona

Biografia

Albert Forns Canal (Granollers, 1982) és periodista freelance i escriptor. Col·labora amb les revistes L'Avenç i Time Out Barcelona i els diaris ARA i La Vanguardia. Com a escriptor ha publicat les novel·les Abans de les cinc som a casa (Edicions 62, 2020), guanyadora del premi BBVA Sant Joan; Jambalaia (Anagrama, 2016), guanyadora del premi Llibres Anagrama; i Albert Serra (la novel·la, no el cineasta) (Empúries, 2013), guanyadora del premi Documenta.

Projecte

El meu tiet-avi va ser un maqui conegut i respectat, un guerriller jove, valent i idealista que va creuar la frontera francesa una pila de vegades en missions de boicot i sabotatge contra les autoritats franquistes. Lluitava per la llibertat i la democràcia fins que la Guàrdia Civil el va caçar el 1948, en una emboscada al centre de Barcelona. El van matar d’un tret a sang freda. Només tenia 28 anys.

Ara investigo la seva vida per a una possible novel·la, i Faber Andorra serà un bon campament base per explorar els Pirineus, seguint els camins que utilitzaven els maquis en les seves incursions per tal de poder escriure en primera persona i des de l’experiència com era creuar les muntanyes de nit, carregant a l’esquena el pes de les armes i la munició.

Per mi les residències d’escriptura són una de les set meravelles de la humanitat: són l’últim refugi i l’última esperança per als escriptors, sobretot si, com en el meu cas, treballen en una llengua minoritària com és la catalana. Fins ara havia estat a residències dels Estats Units i Hongria, i sempre m’hi he sentit com a casa i n’he sortit enriquit, perquè m’ofereixen oportunitats de documentar-me in situ, i hi puc treballar amb calma i sense interrupcions, aïllat de les rutines, la feina com a periodista i l’actualitat més immediata.

La residència Faber d’Andorra no ha estat l’excepció, i he gaudit amb plaer de poder-hi treballar durant tres setmanes d'aïllament i treball intens. No ha estat El meu any de repòs i relaxació, com el llibre de l’Ottessa Moshfegh, sinó tres bones setmanes de treball i concentració, ja que un període de solitud com aquest és bo per centrar-se i submergir-se en el projecte. Els dies a la Faber m’han permès dibuixar el pla de treball i d’escriptura pels propers mesos. A la vegada, he pogut documentar-me sobre les travessies pel Pirineu, tant de maquis com de passadors i refugiats, un fenomen que no coneixia i que a Andorra va tenir una importància especial. I ho he pogut fer des de la muntanya i en primera persona, trepitjant la vall de Sorteny i el port de Siguer com des de la Vall d’Incles i els passos de Fontargents.

El pis de la residència ha cobert perfectament les necessitats d’escriptor que vol tranquil·litat i tenir-ho tot a mà, i l’entorn, amb el Valira a tocar, és una meravella, i ha resultat el contrapunt perfecte per descansar. O per continuar treballant, perquè algunes de les millors idees m’han assaltat mentre caminava pels boscos del Principat.

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"