Estades individuals / Olot

GEMMA RODRÍGUEZ VILLANUEVA

Del 1 de febrer de 2021 al 8 de febrer de 2021

GEMMA RODRÍGUEZ VILLANUEVA
Escriptora i gestora cultural
Sant Cugat (Barcelona)

Biografia

Gestora cultural, guionista i dramaturga. Té una llarga i contrastada experiència en el sector creatiu, com a gestora però també com a creadora de continguts. És membre del PEN Català, una organització no política que promou la literatura i la llibertat d’expressió. Com a dramaturga ha estrenat les seves obres dins i fora de l’Estat espanyol i ha estat guardonada amb els premis Maria Teresa León i Serra d’Or de la Crítica. Les seves obres han estat traduïdes al francès, portuguès, rus, anglès i italià. També ha treballat com a guionista per a televisió i per a Internet, fent guions de documentals interactius i sèries de ficció.És membre de Guionistes Audiovisuals de Catalunya (GAC).

Projecte

Durant la meva estada treballaré en el meu darrer text teatral, "L'home que feia punta al llapis", pel qual he rebut un ajut a la creació de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC).

Vaig venir a la Faber-Llull d’Olot amb la idea de tancar-me a treballar en un nou text teatral. Una peça que feia mesos que escrivia durant els caps de setmana sense gaire èxit. Després de sis dies de residència puc dir que he treballat com mai, fent autèntiques maratons d’escriptura. Aquest esforç ha estat possible gràcies a la Gavina Freixa, la Pepa Pasamón i el Francesc Serés, les cares visibles d’aquesta iniciativa que va idear l’Ajuntament d’Olot ara fa uns anys i a la qual s’ha sumat recentment l’Institut Ramon Llull. La idea és tan simple com sumar forces entre l’Administració pública local i autonòmica i la iniciativa privada, en aquest cas l’hotel Riu Fluvià, que a més de unes habitacions àmplies i amb unes vistes magnifiques té unes treballadores que són tot eficiència i amabilitat. Quan escrius de vegades oblides les normes bàsiques d’urbanitat com ara els horaris, l’hora dels àpats, les salutacions cordials... i et tanques en tu mateixa com si fossis un búnquer. Un comportament que sovint deriva en discussions agres amb la parella, els fills, els amics, la feina... aquí simplement són rebuts amb un somriure comprensiu per part de tothom.

La residència també m’ha servit per compartir estones amb l’artista Ada Vilaró i saber més sobre la seva obra. També he pogut conversar amb el Salem Zenia i la Kaissa Ould Braham una parella algeriana a qui admiro profundament, que va arribar a Barcelona fa anys dins al programa Escriptor Acollit del PEN Català i que ara viu amb la seva família a Olot. Amb ells hem conversat sobre el futur del programa i nous projectes com ara la convocatòria d'un premi de poesia per a persones refugiades.

Fa molts anys vaig participar en una residència literària organitzada pel Royal Court de Londres. Érem 10 autors i autores teatrals tancats en una casa de camp. Durant 10 dies vam parlar de teatre, del que escrivíem, de la música que ens agradava... En guardo molt bon record, com en guardaré d’aquesta nova experiència. Necessitem més projectes com aquests, espais de creació, refugis on puguem oblidar el què som, submergir-nos en l’inconscient i imaginar noves realitats.

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"