Estades temàtiques / Envelliment (estada en línia) / Olot

LORENA PAZ LÓPEZ

Del 18 de gener de 2021 al 29 de gener de 2021

LORENA PAZ LÓPEZ
Doctoranda
Galícia

Biografia

Lorena Pau López és graduada en Llengua i Literatura espanyoles per la Universitat de Santiago de Compostel·la, on també va cursar el màster en Estudis de la Literatura i la Cultura. Des de 2016 resideix a Nova York i realitza els seus estudis de doctorat en el departament de Latin American, Iberian and Latino Cultures del Graduate Center, CUNY. Els seus interessos de recerca giren al voltant de l'exili republicà espanyol des de la perspectiva de gènere. En la seva tesi doctoral estudia el treball dut a terme per Clara Campoamor, María Teresa León i María Martínez Sierra durant els anys del seu exili a Buenos Aires, amb especial èmfasi en la forma en què aquestes intel·lectuals interactuen amb el mercat cultural i porten els seus inquietuds feministes a mitjans de comunicació massius, com són les revistes femenines i els programes de ràdio.

Projecte

Durant la meva estada a la residència Faber em centraré en la forma en què María Martínez Sierra va discutir àmpliament la connexió entre vellesa, treball i exili durant els seus anys a Buenos Aires, on va arribar amb 75 anys com a escriptora exiliada. Exploraré les seves múltiples contribucions al tema de l'envelliment durant la seva estada a l'Argentina, especialment en revistes populars i programes de ràdio. Investigaré com el treball en la vellesa és, per a Martínez Sierra, no només una qüestió de supervivència econòmica, sinó també una forma d'evitar l'aïllament, si es manté activa a través de la feina intel·lectual i de repensar el feminisme des de la perspectiva de la vellesa.

Quan es pensa en una altra reunió Zoom, inevitablement se sent una certa mandra i cansament, per molt interessant que sigui el contingut de la reunió. Una part de mi era reticent a participar a la residència en línia, però el tema em va interessar tant que vaig decidir provar-ho. Ara reconec que en cap de les sessions de la residència "Envelliment" vaig obrir Zoom amb reticència. L'ambient de treball i reflexió que es va crear va ser tan bo des del primer moment, tan allunyat de l’hostilitat acadèmica habitual que, tot i que el format no era l’ideal, valia la pena. Per a mi, la llavor del bon ambient va venir de les organitzadores de la trobada, Pepa i Gavina, juntament amb Francesc Serés (el director de Faberllull), que ens van donar una acollida càlida i honesta des del primer minut i aleshores no vam tenir més remei que intentar estar a l’alçada. He tingut molta sort amb les meves companyes de grup, que sempre estaven disposades a fer preguntes i ajudar, encara que el seu camp d’estudi fos oposat al meu. He après, hem pensat juntes i m'he sentit còmode. No puc demanar més. Gràcies.

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"