Estades temàtiques / HUMANITATS II / Olot

SALEM ZENIA

Del 7 de novembre de 2016 al 20 de novembre de 2016

SALEM ZENIA
Escriptor
Algèria

Biografia

Poeta i novel.lista en llengua amaziga, Salem Zenia va néixer el 1962 a Frèha (Tizi-Ouzou), a la Cabília. Va estudiar periodisme a l’Institut Universalis de Lieja (Bèlgica). Militant de la causa amaziga, Salem Zenia ha seguit tota l’evolució de la reivindicació berber, centrant el seu interès en l’acció cultural. Del 1990 al 1995, va treballar com a periodista en el setmanari Le pays/Tamurt, i el 1998 va fundar el seu propi diari, Racines/Izuran, orientat sobretot a la promoció de la literatura berber, del qual continua sent el director. El 2005, Salem Zenia va rebre a París un diploma d’honor, atorgat per l’associació Tamazgha, entitat de defensa i promoció de la llengua i la cultura berber, pel conjunt de la seva obra i per la seva aportació al desenvolupament i l’expansió de la literatura amazic. Entre les seves publicacions destaquen el poemari Les Rêves de Yidir/Tirga n Yidir (1993), les novel·les Tafrara (1995) i Iɣil d wefru  (2003),  Jo sóc l’estranger/Nekk d ajentad (2014) i  L’arrel de la boira (2015), així com el Dictionari Català-amazic (2015).

Des del 2007, Salem Zenia resideix a Catalunya, acollit pel PEN Català en el marc del Programa Escriptor Refugiat, que s’inscriu en la xarxa Internacional de Ciutats Refugi (ICORN).

Projecte

Actualment estic treballant en una novel·la realista sobre la situació política i social de la postguerra civil. No és fàcil tractar un tema tan complicat amb una obra de ficció, mentre que aquest treball és més per als historiadors i documentalistes que per un novel·lista. No obstant això, alguns fets o esdeveniments són encara tan “vius” que és difícil parlar-ne sense moure les ferides. Aquesta novel·la no deixa de créixer, no en les fulles, però en al meu cap. Es aquesta situació d’entremig, entre escriptura i malson que em condueix a l’aïllament … potser el temps que passaré en la Residència Faber m’ajudarà a fer aquest clic, és a dir, deixar de viure la meva novel·la i em posaré a escriure-la tot i que encara és un malson.

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"