Estades temàtiques / CREENCES RELIGIOSES / Olot

STEPHEN PLANT

Del 27 de setembre de 2017 al 13 d'octubre de 2017

STEPHEN PLANT
Teòleg i sacerdot anglicà
Cambridge (Regne Unit)

Biografia

El Dr Stephen Plant és canonge i membre de la Universitat Trinity Hall, de Cambridge, on ensenya Teologia Cristiana i Ètica. És autor i editor de diversos llibres, entre els quals hi ha Bonhoeffer (Bloomsbury/Continuum 2004) The SPCK Introduction to Simone Weil (SPCK: 2007), Taking Stock of Bonhoeffer (Ashgate: 2014) i After Virtue: Towards a Theology of International Development (Routledge: 2018) –cadascun dels quals tracten, almenys en part, amb la interacció de la teologia cristiana, l’ètica i la vida política. Des de 2009-14 edita la revista Theology (SPCK / SAGE). És sacerdot anglicà i ha treballat al ministeri local i com a secretari europeu de l’Església Metodista britànica.

Projecte

Durant l’estada a Faber vol fer recerca per escriure la major part d’una biografia del teòleg suís Karl Barth (1886-1968). Barth és un dels teòlegs cristians més importants del segle XX; molts creuen que ell és el teòleg més important de l’era moderna. L’objectiu d’Stephen Plant a la residència és escriure un primer esborrany d’un capítol central del llibre que va del 1933 al 1934. Aquest va ser el període en què Barth era al centre de l’oposició en la interferencia de l’estat nazi en la vida de l’Església, que va culminar amb la Declaració de Barmen –escrita per Barth.

De vegades el més significatiu és la part inesperada d’un viatge

Quan vaig presentar la sol·licitud per anar a la Residència Faber, vaig planificar escriure un capítol d’una biografia del teòleg Karl Barth que cobria el tumultuós any 1933, en què va ser atrapat per resistir els esforços nazis per intimidar les esglésies a la submissió. En un pamflet famós el 1933 —que va vendre 37.000 còpies l’any abans que els nazis ho prohibissin—, Barth va escriure que enmig d’una crisi política, el que era convenient fer per un teòleg era “continuar la teologia i només la teologia… com si no hagués passat res”. No és que la política no importés, sinó que l’oposició de Barth provocaria la seva expulsió d’Alemanya el 1935. Però en un període de trastorn polític que l’Església i el món necessiten els teòlegs és una teologia millor, més clara i més fidel .

Aquesta residència ha coincidit amb el referèndum de la independència de Catalunya i amb una vaga general. Quan vaig veure la gent d’Olot votant i uns dies més tard manifestant-se pacíficament a la ciutat en contra de la violència, em va sorprendre la coincidència d’alguns dels temes que investigo amb esdeveniments que s’estan produint al meu voltant.

Vaig arribar a Olot per allunyar-me de la vida quotidiana, per pensar sense interrupcions. Va resultar que la vida també passa aquí i amb gran immediatesa i importància. Vaig venir a escriure la història, només per trobar la història. No em vaig planejar que en un capítol d’un llibre sobre un teòleg cristià que intentava ser fidel a les seves conviccions a l’Alemanya nazi, un eix de llum del sol català il·luminés el que veig.

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"