Estades temàtiques / CREENCES RELIGIOSES / Olot
ROY HOROVITZ
Del 13 de setembre de 2017 al 2 d'octubre de 2017
Biografia
Roy Horovitz (Israel, 1970) es va llicenciar al Nisan Nativ Acting Studio del Departament d’Arts Escèniques de la Universitat de Tel-Aviv, i actualment està cursant el doctorat sobre la dramatúrgia israeliana relacionada amb la Bíblia a la Universitat de Bar-Ilan.
Com a actor, Horovitz ha interpretat nombrosos papers en diversos teatres, i ha dirigit un seguit de produccions molt ben rebudes per la crítica, que han girat per tot Israel. És professor d’Anàlisi Dramatúrgica i Història del Teatre a les universitats de Tel Aviv i Haifa, i entre el 2004 i el 2009 va ser el dramaturg i assessor artístic del Teatre Municipal Beer-Sheva. Entre el 2011 i el 2015 va ser director artístic del Teatre Municipal de Kiryat Shmona. A més, Horovitz és membre del Departament d’Arts Escèniques del Comitè de Cultura i Arts d’Israel, i del Comitè Artístic de MATAN-Centre de Teatre Experimental.
Projecte
La seva recerca consisteix a analitzar obres de teatre israelianes modernes, escrites originalment en hebreu i en base a materials bíblics, que es van produir al llarg dels anys en els escenaris israelians.
Des dels seus modestos inicis, en algun lloc al final del segle XIX, el teatre jueu va tornar a la Bíblia com una font important de la seva dramatúrgia. Al llarg dels anys, molts escriptors israelians es trobaven explorant la riquesa i diversitat de la Bíblia i utilitzant-la per a les seves creacions.
La recerca, dirigida pel professor Thierry Alcoloumbre de Bar-Ilan, pretén seguir aquestes moltes produccions i observar-les en els seus temps, els episodis seleccionats, els diferents enfocaments artístics i estratègies adoptades per diferents dramaturgs pel que fa a les matèries primeres de la Bíblia, la rellevància dels materials antics a la vida quotidiana contemporània, i els temes polítics, econòmics i sociològics a Israel, així com la manera en què aquestes produccions es van acceptar entre els col·laboradors i el públic.
A l’interior vam crear un petit paradís propi
Aquesta ha estat la meva segona visita a la Residència Faber.
L’any passat vaig poder venir només deu dies, i Francesc Serés va ser amable i em va deixar completar la meva estada aquest any.
Vaig pasar dues setmanes meravelloses i fructíferes: l’encantadora ciutat d’Olot, la vista impressionant, la càlida benvinguda a tot arreu, l’hotel Riu Fluvià amb les seves extraordinàries instal·lacions i personal i, per descomptat, els meus col·legues fascinants, super intel·ligents i amables.
I hi va haver un altre “valor afegit” a tota l’experiència. Aquesta vegada, a diferència de l’any passat, teníem un tema i un camp d’interès comuns que ens unien a tots: la religió.
Vam venir de diferents parts del món, des de diferents creences (sent l’únic home jueu, em vaig trobar celebrant Rosh Hashana, la nostra Nit de Cap d’Any, fent la tradicional immersió de poma a la mel, envoltada dels meus nous amics gentils: Tiina , Víctor i Pau…), parlant diferents llengües, menjant diferents coses (embotits per esmorzar? De debò? Em quedaré amb el iogurt i els cereals, gràcies!), però compartint la mateixa passió pel nostre treball.
Fora de la residència hi havia política, manifestacions, referèndum i molta tensió… A l’interior, vam crear un petit paradís propi, on es podia trobar la veritable convivència, el respecte mutu, l’humor, el coneixement, l’art i la bellesa.
Gràcies, bona gent de Faber i Happy New Year a tots nosaltres. Amén!