Estades temàtiques / FEMINISMES / Olot
RAISA JURVA
Del 30 d'octubre de 2017 al 19 de novembre de 2017
Biografia
Raisa Jurva treballa com a investigadora en Estudis de Gènere a la Universitat de Tampere, a Finlàndia. Els interessos per aquesta recerca inclouen els embolics de poder i les emocions en les relacions íntimes, les teories i metodologies feministes, perspectives del curs de vida sobre gènere i debats sobre l’afecte. Raisa Jurva s’interessa en les formes en què les convencions de gènere emmarquen les experiències de vida de les relacions de parella i com aquestes convencions tenen el repte institucional i individual en la vida quotidiana. Ha publicat sobre heterosexualitat en materials d’educació sexual, sobre experiències dels tractaments de càncer de pròstata dels homes i sobre les demandes de les dones com a expressió d’igualtat. A més, ha impartit cursos sobre el gènere i sexualitat en Estudis de Gènere en diferents universitats de Finlàndia.
Projecte
Durant la residència, treballarà en la seva tesi doctoral, per la qual ha entrevistat dones en l’etapa de maduresa que tenen l’experiència d’una relació amb un home bastant més jove. L’interessa si l’heterosexualitat es podria dissenyar de manera una mica diferent en cada relació. A més, la no convencional diferència d’edat porta ara a convencions de gènere sobre la reproducció i llinatge familiar. En la seva recerca, se centra en la dimensió afectiva de les convencions i les jerarquies de gènere. L’estudi és part d’un projecte d’investigació Just the Two of Us? Affective inequalities in intimate relationships (project 287983) finançat per l’Acadèmia de Finlàndia.
Contemplant l’afecte, el poder i les relacions a Faber
Durant la residència, vaig treballar en la meva investigació doctoral sobre les experiències de les dones en l’etapa de la maduresa que tenen relacions amb homes més joves. M’interessa entendre els embolics de poder, les emocions i les convencions de gènere en el context de les relacions heterosexuals. He d’admetre que quan vaig saber de Faber, la idea de passar un descans de la foscor de novembre a Tampere (Finlàndia) durant tres setmanes a Catalunya, em va ser molt atractiva. No obstant això, no va ser només el sol que va donar al meu treball un impuls durant la residència. Tot i que les residents treballaven en diferents temes, totes teníem interès en les perspectives feministes i hi havia moltes oportunitats per generar debats informals, que solien tenir lloc abans o durant el sopar. A més, la jornada de portes obertes que va organitzar Faber va servir com a plataforma per presentar la nostra tasca en curs, i realment em va agradar.
Faber es troba al petit poble d’Olot, que ofereix bones oportunitats per gaudir de la natura. Els boscos i els parcs que hi ha a prop són ideals per fer un descans de l’escriptura i és fàcil anar passejant pel riu que travessa la ciutat. A més, no puc restar importància al fet de sentir-me alliberada de les tasques domèstiques, com la cuina i la neteja, per un temps, la qual cosa em va permetre de concentrar-me totalment en el meu treball. Vaig treballar autònomament a Faber i no vaig pas necessitar pràcticament assistència del personal, però sempre estaven disponibles, la qual cosa va crear un entorn de suport.
Vaig deixar Faber en un estat d’inspiració i les discussions amb les altres residents em van proporcionar pensaments per molt de temps.