Estades temàtiques / URBANISME / Olot

CLARA NUBIOLA

Del 10 de gener de 2018 al 16 de gener de 2018

CLARA NUBIOLA
Artista i il·lustradora. Sòcia fundadora i desenvolupament de projectes a la Fundació Milà
Catalunya

Biografia

Clara Nubiola és disenyadora gràfica de formació i apassionada del territori des de sempre. Després de cursar un màster en Antropologia social i cultural (UB) i un postgrau en Arquitectura del Territori (UPC), decideix treballar sobre el territori a partir de la pràctica artística. Els seus projectes mostren una mirada crítica i irònica que convida a reflexionar sobre la ciutat contemporànea, el turisme de masses, la societat, el territori. És autora de la Guía de le las rutas inciertas (Bsidebooks, 2011) i Los cuentos de Ninots (Fundació Milà, 2016) i creadora de la publicació digital de Los Vacíos Urbanos (des del 2009 fins ara).

Projecte

El projecte “He caminat tots els carrers d’Olot” proposa recórrer durant set jornades tots els carrers de la ciutat creant una narració subjectiva i vivencial del seu teixit urbà i social. Segmentar d’una manera manual i gens científica la ciutat, i establir recorreguts a partir dels quals es pugui anar recorrent, carrer per carrer, la ciutat. La narració és el principal eix del relat, el qual, com si d’una partitura musical es tractés, va mostrant el teixit urbà de la ciutat d’Olot. Un urbanisme empíric que recupera el diari de camp i la cartografia emocional com a eines per narrar.

Viure tots els carrers d’Olot

Des de l’Observatori del Paisatge de Catalunya em van convidar a formar part del grup de persones que durant el mes de gener estarien a la Residència Faber. La temàtica era urbanisme i sense cap mena de dubte m’hi vaig apuntar entusiasmada. Només vaig necessitar una hora i mitja de cotxe per desplaçar-me de Barcelona, la meva ciutat habitual, fins a Olot, on s’ubica la Residència Faber. Però la percepció de deixar enrere les meves rutines, la família i el paisatge van ser majúscules.
L’oportunitat d’estar una setmana treballant sense interrupcions, en un lloc francament especial, al meu ritme, amb un projecte que m’entusiasmava i que, encara avui, a dos dies d’inaugurar-lo, m’entusiasma, ha sigut fantàstica. Volia viure “l’experiència Faber” però sobretot per mi era important viure la ciutat. Amb un projecte on em vaig proposar caminar per tots els carrers d’Olot per tal de crear un relat subjectiu de la ciutat, vaig poder viure la ciutat, sortint a caminar cada dia durant els cinc dies que va durar el projecte. Jornades de 15 quilòmetres caminant cada dia, jornades que em permetien descobrir, palpar, viure la ciutat d’Olot i al mateix temps, a l’arribar la tarda, refugiar-me a la residència, amb les vistes de la Garrotxa clavades a la finestra, per ordenar, classificar, pensar tot el material acumulat durant el dia.

Tot això amb la sorpresa de compartir la residència amb bellíssimes persones que, igual que jo, treballen i pensen l’urbanisme des de vessants molt diversos. Amb elles he pogut compartir uns grans esmorzars i els millors sopars, i espero que el nostre contacte perduri gràcies a totes les tecnologies que avui ho fan possible. Agraïda també, i molt, a totes les persones que fan la Residència Faber perquè des del primer dia he notat i percebut l’amor que posen en aquest projecte tan especial. Llarga vida a Faber i segur, fins aviat. Gràcies per tot.

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"