Estades temàtiques / TRANSICIÓ ENERGÈTICA / Olot

ANDREA M. VÁSQUEZ FERNÁNDEZ

Del 5 de març de 2018 al 18 de març de 2018

ANDREA M. VÁSQUEZ FERNÁNDEZ
Doctoranda
El Perú

Biografia

Andrea és una estudiant de doctorat peruana descendent quítxua a la Universitat British Columbia. Andrea té una llicenciatura en Enginyeria Forestal per la Universitat Nacional Agrària del Perú de la Molina i un màster en estudis interdisciplinaris de la Universitat British Columbia del Canadà.

Andrea ha estat convidada pels membres de la comunitat per formar una aliança amb els pobles d’Asheninka i Yine-Yami, dos pobles originaris de l’Amazònia peruana. Forma part d’un equip de recerca pluricultural, format també per Raúl Sebastián (membre de la comunitat Yine-Yami), María Shuñaqui i Miriam Pérez (tots dos membres de la comunitat Asheninka).

Utilitzant teories i metodologies indígenes en una recerca consociativista, l’equip de recerca es compromet a dur a terme de manera col·laborativa una investigació liderada per la comunitat que se centra en la definició de les perspectives d’Asheninka i Yine-Yami sobre com les societats occidentals i occidentalitzades haurien de comportar-se quan interactuïn entre ells i els seus territoris —llocs anomenats casa— davant les indústries extractives.

Projecte

Arreu del món es fomenta l’argument del respecte mutu per promoure la pau, el diàleg i la comprensió. El terme mutu implicaria que les parts implicades tinguin una pràctica/comprensió comuna del respecte. Tanmateix, hi ha un enfocament dominant de respecte (lleis, polítiques, programes i pràctiques d’institucions) imposades a la resta de civilitzacions. Aquest enfocament es basa en les idees fundacionals de 1700-1800 proposades per Immanuel Kant. És el referent principal del pensament modern sobre el respecte. L’equip de recerca i els col·laboradors estan interessats a articular i cocrear perspectives pluriculturals/protocols de respecte basats en les perspectives d’Asheninka i Yine-Yami i treballar cap a un respecte intercultural.

Una peruana a Olot: una experiència com mai abans

Vinc de la disciplina d’Ingeniería Forestal i últimament una exposició més interdisciplinària (Ciències Ambientals i Socials, Política Indígena i Antropologia Política) i mai abans havia sentit a parlar d’aquest tipus d’oportunitats. Un dia vaig rebre un correu electrònic d’invitació per aplicar a la Residència Faber a Olot i em vaig quedar perplexa. La invitació va arribar en un moment particular del meu programa de doctorat: necessitava concentrar-me per preparar-me per a un important lloc en el programa, l’examen complet de doctorat. Per tant, vaig decidir anar per aquí.

L’experiència va superar les meves expectatives. El poder tenir temps per concentrar-me en les tasques identificades en un ambient tranquil i favorable va ser valuós. En la meva vida quotidiana, acostumo a estar envoltada de la bogeria del trànsit, llargs desplaçaments, diversos compromisos, reunions i esdeveniments, per la qual cosa vaig gaudir immensament de la gestió del meu temps (treballar amb el meravellós paisatge d’Olot a la meva finestra, va ser una gran avantatge!). La calidesa, l’amabilitat i (ara) l’amistat dels companys de residència van fer l’estada encara més preciosa. Junts compartim àpats meravellosos, com també el nostre temps, els nostres projectes, expectatives, dubtes, consultes i fins i tot veient documentals!

L’espai de treball habilitat, amb bon ambient, paisatges encantadors, deliciosos aliments i, sobretot, la qualitat humana, així com la cura de l’equip de Faber i el personal de l’Hotel Riu Fluvià han fet d’aquesta residència una experiència com mai no havia tingut.

Moltes gràcies a tots!

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"