Estades individuals / Andorra
PAUL GIFFORD
Del 11 de novembre de 2019 al 1 de desembre de 2019
Biografia
Paul Gifford va néixer a Nova Zelanda. Va estudiar a Wellington, Roma, Oxford i Uppsala. Va començar la seva carrera docent a la Universitat de Zimbabwe, i ha ensenyat a la Universitat de Leeds, i des de 1992 en el departament d’Estudis de Religió de l’Escola d’Estudis Orientals i Africans (SOAS) de la Universitat de Londres. Ha dut a terme importants investigacions sobre els nous desenvolupaments en el cristianisme africà i sobre la Societat Cívica Africana. És autor de diversos llibres, entre ells African Christianity: its Public Role (1998) and Christianity, Development and Modernity in Africa (2015), i el seu últim llibre és The Plight of Western Religion (Londres: 2019). Actualment està investigant a Etiòpia.
Projecte
A Occident hi ha hagut un declivi generalitzat del cristianisme, en termes d’assistència, afiliació i creença, i fins i tot la religió que queda és de tipus internament secularitzat, restant-li importància a qualsevol element “sobrenatural” a favor de les causes d’aquest món o humanitàries. No obstant això, sembla haver acord en els cercles acadèmics en què, encara que Europa estigui secularitzada en aquest sentit, els Estats Units segueixen sent molt religiosos; per tant, segons un estudi, tenim ‘Europa laica’ però ‘Amèrica religiosa’. Tinc la intenció d’investigar si això és cert, o si molt del que passa per religió als EUA és millor considerar-ho cultural o polític.
Tardor a Andorra
Vaig passar 20 dies productius en una residència de Faber a Andorra. Vaig venir amb un projecte definitiu en ment, i vaig portar tots els llibres que necessitava. Vaig poder aconseguir l'objectiu que m'havia proposat, perquè les circumstàncies eren ideals. L'apartament és aïllat, tranquil i ideal per al treball privat. Quan vaig necessitar un canvi d'ambient, vaig trobar la biblioteca al pis sota d'un gran espai -i la dona que estava al càrrec allà era molt amable i servicial. A més, a pocs minuts de distància, la biblioteca municipal de la Massana és un altre lloc ideal per treballar. L'apartament de Faber ofereix tot el necessari per preparar els àpats, però si un necessita sortir, hi ha tres restaurants a prop -un dels quals, Cal Silvino, em va semblar particularment agradable. Hi ha dos supermercats a deu minuts a peu. Quan necessitava allunyar-me dels meus llibres, usava els serveis d'autobusos locals: un autobús que passa per la porta, et porta a Andorra la Vella en 15 minuts. També, gràcies a la gent molt servicial de l'oficina d'informació turística de la Massana, vaig dominar el servei local d'autobusos de la Massana, que em portava a les valls i pobles propers. El telecadira a Pal Arinsal va començar a funcionar en el meu últim dia a Andorra, i vaig aprofitar l'oportunitat per visitar la pista d'esquí. Tots aquests viatges es poden fer en molt poc temps, la majoria en una hora, i proporcionen un benvingut descans de la feina intensiva. Hi ha llibres sobre Andorra a l'apartament, que donen una gran imatge de l'escena local. El govern andorrà em va proporcionar una passejada per al museu, i vaig aprofitar els museus locals; la visita guiada a l'antic Parlament va ser una experiència molt aclaridora, i la Meri va organitzar una visita al nou Parlament també, que va ser igualment interessant. La meva estada va ser, per tant, ideal; vaig aconseguir fer tota la feina que em vaig proposar, amb àmplies oportunitats de fer petites pauses i de conèixer la cultura local andorrana. La meva estada a Andorra va ser un dels períodes més productius, agradables i educatius de la meva vida, i faré un reconeixement total a Faber en el meu pròxim llibre.