Estades individuals / Andorra

IRINA POLESHCHUK

Del 9 d'octubre de 2019 al 29 d'octubre de 2019

IRINA POLESHCHUK
Investigadora, escriptora i artista
Hèlsinki i Minsk

Biografia

La seva formació acadèmica se centra en el camp de les arts i l’estètica. Des de l’any 2000 Irina ha estat ensenyant història i teoria de les arts, filosofia de l’art. Alhora que el seu interès en la investigació se centrava principalment en la fenomenologia de l’ètica i la temporalitat, ha estat estudiant la filosofia d’Emmanuel Levinas. El 2010 Irina ha defensat el doctorat amb la monografia “Temporalitat del cara a cara a l’ètica de Levinas” (Universitat d’Hèlsinki). Des de llavors, la seva investigació postdoctoral a la Universitat d’Hèlsinki s’ha centrat en l’ètica de la temporalitat, la temporalitat de la justícia, el dolor, la vergonya, el daurat, el sofriment i la fenomenologia de l’encarnació, el femení i la maternitat, la fenomenologia del dolor i la relació paterna, la temporalitat del dolor i la responsabilitat.

Projecte

“Fenomenologia del dolor: narrativa, normativitat i dimensió ètica”

El meu objectiu és posar en discussió la dimensió intersubjectiva del dolor i els seus impactes ètics. Abordant diferents modalitats existencials d’estar en el dolor m’agradaria problematitzar diversos aspectes de la normativitat del dolor imposada pel discurs mèdic i sovint fàcilment acceptada per la nostra societat. Vull parlar d’experiències traumàtiques de cos-a-dolor (cos multiplicant-se en dolor), narratives de dolor (narrativa del pacient versus narrativa del metge) i sobre les possibilitats de desinstitucionalització del dolor. El meu enfocament principal serà com diferenciar entre malaltia i trastorn, la forma en què es representen i es descriuen metafòricament en els diaris de les persones i com veure els seus impactes en la formació de les normes socials i en el nostre món intersubjectiu. Un dels problemes que vull abordar és la relació entre el dolor i la depressió, que sovint es presenta com un marcador existencial que forma un cos “múltiple” traumatitzat i ignorat en el discurs mèdic. Demostraré els meus principals arguments i idees utilitzant exemples d’obres d’art contemporani i pràctiques artístiques.

Projecte d’investigació: Fenomenologia del dolor: narrativa, normativitat i dimensió ètica

Durant tres setmanes he estat treballant en el meu projecte d’investigació sobre fenomenologia del dolor. Aquesta residència ha estat una gran oportunitat per concentrar-se en l’escriptura intensa i per finançar diversos projectes amb col·legues d’Andorra la Vella. M’he centrat en estudis contemporanis que desenvolupen un camp interdisciplinari de com es pot abordar el fenomen del dolor. Així, em vaig concentrar en les obres de Annemari Mol, Rita Charon, Cheryl Mattingly i Thomas Fuchs per desenvolupar un enfocament fenomenològic de les diferents narratives dels subjectes que experimenten dolor. El meu principal objectiu era aprofundir un concepte d’afectivitat i fer emergir una discussió contemporània sobre l’espai afectiu, la despersonalització afectiva, la interafectividad, les estructures de significat de les emocions i la formació de la subjectivitat ètica. La contribució important de la residència és el temps: va proporcionar condicions excepcionalment bones per a la reflexió, el pensament contemplatiu però també analític, que es va convertir en un estrany do en la nostra vida. Una part important de la residència és la trobada amb col·legues de la Universitat d’Andorra la Vella i discutir les possibles implicacions dels meus projectes en altres camps interdisciplinaris (educació, infermeria en el sistema mèdic, psicologia).

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"