Estades temàtiques / NOU PERIODISME II / Olot

AMALIA TORRES

Del 18 de setembre de 2018 al 21 de setembre de 2018

AMALIA TORRES
Periodista
Xile

Biografia

Diplomada en Periodisme Literari per la Universitat Autònoma de Barcelona l’any 2015. Periodista de la Universitat Catòlica de Xile. Actualment treballa en el diari El Mercurio, de Santiago de Chile, com a coordinadora periodística i escriu sobre temes de societat, medi ambient i salut.

Amalia és una de les coautores del llibre Ritmos para el paraíso y otros relatos de periodismo literario, premi MeCoPH 2016 de periodisme literari. A més és coautora del llibre infantil Mi libro de todas las cosas: ideas para sembrar, comer y ensuciarse.

Ha cursat diferents tallers de periodisme, entre els quals un sobre escriptura de perfils, amb Julio Villanueva Chang, editor i fundador de la revista Etiqueta Negra, i un altre de periodisme de dades, de la Fundació Gabriel García Márquez per al Nou Periodisme Iberoamericà (FNPI).

Projecte

Durant la residència, juntament amb els ex-alumnes MeCoPH i professors busquem crear una xarxa en la qual puguem compartir diferents projectes de periodisme literari i en el futur aconseguir realitzar reportatges en conjunt. L’objectiu principal d’aquesta xarxa és mantenir-nos en contacte i permetre als seus membres compartir i difondre històries que siguin rellevants a nivell global, beneficiant-se de la mirada i experiència que cada un té des dels seus respectius països. 

Dies per motivar-se

Quan vaig baixar del bus que em va portar fins a Olot sabia que m’havia d’afanyar. Que els guanyadors del Premi Mecoph de Periodisme Literari ja estarien presentant els seus relats publicats en dos llibres ⎯Cuando encuentres a Malinowski and Ritmos para el paraíso⎯ a Can Trincheria, i que jo m’hi havia d’afegir després per parlar del meu text.

Però el que no sabia és que quan arribés em trobaria un públic molt atent, veïns d’Olot i d’altres vinguts des de Barcelona ​​per saber com cada un va arribar a les seves històries i com les va anar embastant fins a aconseguir el text final. Tampoc sabia que la conversa amb els nous alumnes del màster s’allargaria tant que Can Trincheria tancaria i hauríem de continuar debatent a l’Hotel Riu, on ens allotjàvem.

No m’imaginava, tampoc, que ara ja de tornada a Xile, enyoraria a cadascuna de les persones que vaig conèixer a la residència. Perquè, encara que tots treballaven en els seus projectes, també ens vam donar el temps per fer el que potser en cap altre lloc hauríem pogut fer: conèixer-nos entre periodistes de diferents països, adonar-nos que teníem temes en comú i que era possible (i més encara, important) continuar ajuntant-nos i col·laborant, per molt lluny que estiguem geogràficament.

Amb ells vam llançar les primeres línies per fer una xarxa de col·laboració des dels nostres respectius països.

A la residència Faber vaig poder conèixer a periodistes i escriptors que tenen projectes i treballs interessants, col·laboratius i individuals, que estan molt motivats per la seva tasca i pel que passa al seu entorn.

Fer periodisme pot tornar-se a estones un treball rutinari, però llavors hi ha les experiències com la que em va permetre vivenciar Faber, que et connecten amb persones plenes d’idees i de passió per escriure, que et pregunten sempre què faràs després. La resposta encara no la tinc. Però ja tinc la motivació.

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"