Estades temàtiques / FILOSOFIA POLÍTICA / Olot

FÉLIX MATHIEU

Del 25 de març de 2019 al 5 d'abril de 2019

FÉLIX MATHIEU
Doctorand de Ciències Polítiques i professor a temps parcial a la Universitat del Quebec, a Mont-real
Mont-real (Quebec)

Biografia

Félix Mathieu és doctorand de ciències polítiques a la Universitat del Quebec a Mont-real i membre estudiant de la Càtedra d’Investigació de Canadà al Quebec i Estudis Canadencs. La seva recerca se centra en el federalisme multinacional, el nacionalisme i el multiculturalisme, i ha estat publicat en diverses revistes científiques, com Publius: The Journal of FederalismEthnicitiesStudies in Ethnicity and Nationalism,Canadian Journal of Political Science. És autor de Les défis du pluralisme à l’ère des sociétés complexes (2017, Presses de l’Université du Québec; 2018 Political Book Prize of the National Assembly of Québec) i codirector (amb Dave Guénette) de Ré-imaginer li Cadada: vers 1 État multinational? (2019, Les Presses de l’Université Laval).

Projecte

La meva estada a Faber em dona l’oportunitat d’aprofundir en la meva investigació sobre el fenomen de les “nacions fràgils”, tant a escala teòrica com pràctica. No només tindré l’oportunitat de discutir i presentar el meu marc teòric amb els meus companys, sinó que em beneficiaré d’estar en el programa de la Residència Faber per reflexionar sobre Catalunya com una “nació fràgil” a la recerca de la seva autodeterminació, reconeixement i autonomia institucional. Faber em dona una oportunitat excepcional de concentrar-me completament en aquesta línia de raonament.

Un entorn inspirador

He participat en la residència temàtica de Faber sobre Filosofia Política de març-abril de 2019. He gaudit de la meva estada de dues setmanes a molts nivells. La Residència Faber a Olot està situada en un entorn magnífic i inspirador per escriure i desenvolupar noves idees. L’espai de treball està ben equipat i el personal de Faber s’assegura que els residents tinguin tot el que necessiten. Crec que Francesc Serés i el seu equip han aconseguit trobar la millor fórmula per a aquest tipus de programa de residència.

El fet d’haver compartit la meva estada amb altres col·legues que treballen en temes similars, però diferents, m’ha proporcionat una aportació inestimable. Tant les discussions informals durant l’esmorzar o el sopar com les més formals durant el seminari sobre Legitimitat i Processos d’Autodeterminació han contribuït en gran mesura a la meva experiència.

En particular, durant la meva estada he completat una versió preliminar d’un article d’investigació: Fragile Nations, Legitimacy and Processes of Self-determination: The Case of Catalonia. També he treballat en el marc teòric i analític de la meva tesi doctoral en curs, que se centra en un estudi comparatiu que analitza l’evolució de les relacions de poder entre les nacions minoritàries i l’Estat sobirà en el qual evolucionen.

Olot és un lloc meravellós per sortir a córrer durant el dia, o per descobrir els pobles dels voltants en bicicleta. Per aquestes raons i per moltes altres, crec que Faber és un dels líders en proporcionar un entorn tan inspirador per a la trobada amb nous col·legues i idees.

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"