Estades temàtiques / FILOSOFIA POLÍTICA / Olot

KARLO BASTA

Del 31 de març de 2019 al 5 d'abril de 2019

KARLO BASTA
Professor Associat de Política
St. John’s

Biografia

Karlo Basta és professor associat de Política Comparada a la Universitat Memorial de Newfoundland, el Canadà. Escriu sobre les polítiques d’identitat en els estats multinacionals, els aspectes simbòlics de les institucions polítiques i la política dels esdeveniments i la temporalitat. El seu treball ha estat publicat en Comparative Political Studies, Publius: The Journal of FederalismNations and Nationalism, I alters revistes acadèmiques. Actualment està acabant un llibre manuscrit sobre la descentralització, el reconeixement i les crisis secessionistes en els estats multinacionals.

Projecte

Durant la meva estada a Faber, desenvoluparé un projecte en curs sobre els referèndums d’independència. Encara que la majoria dels referèndums inclouen debats sobre les conseqüències econòmiques de la independència, no hi ha estudis sistemàtics sobre el paper de l’actor econòmic clau en aquest procés: les grans empreses regionals i les associacions relacionades. El meu estudi és el primer a fer-ho, explorant les diverses estratègies desplegades per aquests actors a Catalunya, Escòcia i el Quebec, i comparant-les amb els processos a Eslovènia i Austràlia Occidental.

Va ser una residència meravellosa

Aquesta va ser una residència meravellosa, que va reunir un grup divers d’acadèmics i professionals, tots units per l’interès comú en qüestions de legitimitat i autodeterminació. Desafortunadament, a causa d’altres obligacions, no vaig poder participar a la primera meitat de la residència, però això va significar que vaig arribar al que ja era un grup de persones que compartien un sentit de comunitat. Vaig tenir molts intercanvis útils i agradables diàriament amb tots els col·legues. Aquestes converses van ser útils com a exercicis intel·lectuals i com una oportunitat per establir contactes.

La residència en si mateixa estava impecablement gestionada per l’equip d’Olot. Tots els detalls organitzatius, des de la informació, fins als taxis, passant per l’estada en si, es van organitzar per maximitzar el temps i l’energia que disposaven els residents per dedicar als seus respectius projectes. Les instal·lacions de l’Hotel Riu Fluvià eren molt confortables, amb totes les comoditats necessàries, i amb una vista panoràmica de la vall circumdant, de turons i de les muntanyes que hi ha més enllà. L’hotel es trobava en una posició ideal entre la natura i la ciutat. Encara que he visitat diverses ciutats i pobles de tot Catalunya, mai havia estat a Olot, i em va sorprendre gratament un poble petit, però ple de coses que viure. Un d’ells va ser Ètic Cafè i Te Artesans, que servia millor que la majoria dels cafès que he visitat a Barcelona.

Durant els cinc dies de la meva estada a la residència Faber, he fet passos importants en el meu projecte sobre el paper de les elits empresarials en els debats sobre la independència. Es tracta d’un projecte comparatiu que examina la dinàmica de la preparació dels referèndums en tres casos en què hi havia una comunitat empresarial privada àmplia i diversificada (Catalunya, Escòcia i el Quebec) i dos en què no existien tals comunitats empresarials (Eslovènia i Austràlia Occidental). Estic molt agraït a la Residència per proporcionar les condicions per facilitar aquesta feina.

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"