Estades temàtiques / ARXIVÍSTICA / Olot

JOAN SOLER

Del 24 d'abril de 2019 al 30 d'abril de 2019

JOAN SOLER
Arxiver, gestor de documents i diplomatista
Terrassa

Biografia

Director de l’Arxiu Històric de Terrassa, professor de Diplomàtic a l’Escola d’Arxivística i Gestió Documental de la UAB i president de l’Associació d’Arxivers-Gestors de Documents de Catalunya. Des de l’any 2004 que investiga sobre els nous usos de la Diplomàtica, entesa com la ciència que estudia l’autenticitat documental dels productes de informació fets en qualsevol època històrica, també la present. Ha treballat amb documentació medieval, moderna i contemporània, sent especialment prolífic en l’estudi de l’autenticitat documental dels documents digitals. Que el document sigui autèntic és vital perquè pugui ser font de garantia jurídica, però també social. En la seva gestió i protecció hi ha la base per a unes organitzacions més transparents, per a un accés a la informació de qualitat i per a la provisió de informació que permeti retre comptes i obtenir coneixement científic.

Projecte

Dos són els àmbits que vull treballar durant la meva estada a Faber. L’avaluació de la qualitat i la genuïnitat de la documentació utilitzada per la premsa per justificar certes notícies i demostrar-ne la veracitat. En segon lloc, seguir millorant la metodologia d’anàlisi diplomàtica com a eina per enriquir els arguments d’anàlisi crítica de la informació, podent tenir criteri per destriar la notícia genuïna, de la desinformació i de les anomenades fake news.

Arxius en transformació i adaptació permanent

Aquest és l’esperit de l’arxivística catalana, que progressa en la mesura que els seus professionals es mostren actius i amb ganes d’innovar i millorar. Aquest és l’esperit que l’Associació d’Arxivers – Gestors de Documents de Catalunya mira de canalitzar mitjançant iniciatives formatives i de networking que permetin obrir les portes a què la professió es mantingui viva i atenta als canvis. L’àmbit de la governança de la informació i de la gestió integral de dades i documents és potser un dels que més ha evolucionat els darrers anys i, a vegades, costa mantenir un ritme que és abassegador. A la Residència FABER sobre arxivística ens n’hem adonat tots els participants. Els membres de l’AAC que van participar a la Junta del dissabte vam podem copsar que hi ha problemàtiques que són les mateixes en altres parts del món com ara al Brasil, la Xina, Holanda, els Estats Units o al Regne Unit. Diferents residents en ho han fet veure amb les seves presentacions i en les converses i discussions mantingudes. L’AAC, en aquest sentit, pren nota del contrast observat entre les diferents realitats i dels punts comuns, per continuar impulsant la professió aquí i a fora. En aquest sentit, a la reunió que vam tenir el dissabte 27 d’abril es van prendre diferents acords determinants:

El primer, fer que el Congrés d’Arxivística del proper mes de maig a Sant Feliu de Guíxols sigui un èxit i que els partners internacionals que hi participen, tornin als seus països amb una idea potent de l’arxivística catalana. L’arxivística catalana ha de ser coneguda i reconeguda al món.

El segon, establir un marc de col·laboració permanent amb el Col·legi de Secretaris, Interventors i Tresorers de Catalunya per seguir obrint el mercat laboral dels arxivers i els gestors de documents a les administracions catalanes.

I tres, iniciar una campanya de sensibilització a Catalunya que ens permeti incrementar la base social de l’arxivística catalana amb una campanya adreçada a la captació de nous associats que, a la vegada, ens servirà per fer-nos més clars i propers als ciutadans interessats amb les nostres funcions i valors.

L’ambient de FABER, l’acompanyament permanent del Francesc, la Gavina i el Pau, les facilitats i les converses ofertes en tot moment, ens han permès treballar en un marc incomparable i que les noves idees sorgissin fines, clares i diàfanes. Gràcies a la Residència FABER per haver-nos permès fer palès que la nostra professió és una font de professionals compromesos amb la provisió d’accés a la informació de qualitat.

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"