Estades temàtiques / ROBÒTICA II / Olot

JOHN MALONEY

Del 30 d'abril de 2019 al 13 de maig de 2019

JOHN MALONEY
Informàtic i creador de sistemes de programació per a principiants
Cambridge (Massachusetts)

Biografia

John Maloney és més conegut per cocrear Scratch, un llenguatge de programació de blocs per a principiants utilitzat per 39 milions de nens d’arreu del món. Scratch va sorgir de Squeak i Etoys, que John va ajudar a crear mentre treballava pel Dr. Alan Kay en Apple i Disney. Abans d’això, John va treballar en Self, un llenguatge de programació poc conegut que va ser la inspiració per a Javascript.

A John li agrada treballar amb músics, artistes i dissenyadors. Va passar un any en el grup de Roger Danneberg a CMU, treballant amb músics per crear eines per a la interpretació i l’acompanyament musical. Més tard, a Walt Disney Imagineering, John va treballar amb artistes i dissenyadors per crear i provar una sèrie d’instal·lacions per als parcs temàtics de Disney.

MicroBlocks (http://microblocks.fun), el projecte actual de John, té com a objectiu fer que la programació de dispositius físics com el micro: bit de la BBC sigui tan fàcil com la programació en Scratch.

A John li agrada tocar el baixó, l’avantpassat renaixentista del fagot.

Projecte

MicroBlocks va debutar en la conferència de Robolot l’any passat. Des de llavors, ha estat utilitzat per centenars de nens a Catalunya i arreu del món. Els educadors sovint es sorprenen de la rapidesa amb què els nens adquireixen confiança i competència en l’ús de MicroBlocks.

No obstant això, MicroBlocks està lluny d’estar acabat. Pot ser més fàcil d’usar, més fàcil de desplegar i més versàtil. La Residència Faber permetrà a l’equip treballar junts en projectes específics, com el suport d’Internet of Things. I el que és més important, ens permetrà desenvolupar una visió compartida per fer arribar els MicroBloques a una audiència més àmplia a tot el món.

Temps + col·legues = inspiració

Els esforços creatius requereixen un pensament profund. Desafortunadament, per a la majoria de nosaltres el temps de pensar amb qualitat és rar. Sovint ens veiem obligats a pensar mentre fem altres coses com anar a la feina, fer exercici o dutxar-nos. Al maig, la Residència Faber em va donar el gran regal de tenir temps per pensar amb qualitat, i molt. Vaig arribar a Olot abans que la resta del meu equip i durant diversos dies vaig tenir la llibertat de pensar en el projecte MicroBlocks des de molts angles, nivells de detall i escales de temps. Part del meu temps de reflexió el vaig passar davant de la pantalla del meu ordinador, una altra part el vaig passar recorrent els bells senders que comencen a prop del Hotel Riu Fluvià.

Va ser una benedicció!

Poques persones creatives són illes. La majoria de nosaltres necessitem les idees i l’estímul d’altres o les nostres idees s’esvaeixen. Si el temps de pensar amb qualitat és el sòl en el qual germinen les idees, la conversa amb els col·legues intel·ligents és la llum del sol que els fa créixer. Un cop més, la Residència Faber va proporcionar regals inavaluables.

Primer, la Residència Faber va reunir la majoria de l’equip de MicroBlocks en un sol lloc. L’equip té membres a Espanya, Alemanya i els Estats Units i s’estén per 9 zones horàries. Encara que som excel·lents en la col·laboració remota, el fet d’estar en el mateix lloc ens va permetre treballar més ràpid, indagar junts en problemes difícils i discutir les coses amb més profunditat del que podem fer-ho quan treballem a distància. El més important és que estar junts ens va ajudar a desenvolupar una visió compartida de com encaixen els projectes MicroBlocks, Snap! i Mozilla IOT. Per exemple, el primer dia que vam estar junts, descartem un disseny anterior per a la comunicació entre Snap! i MicroBlocks i canviem a un basat en l’estàndard obert Web of Things de Mozilla. El nou disseny permet que els tres projectes funcionin sense problemes. Té tants beneficis que el disseny sembla obvi en retrospectiva, però dubto que se’ns hagués acudit si no haguéssim estat al mateix lloc.

En segon lloc, la Residència Faber ens va reunir amb un meravellós i inspirador grup d’educadors de Catalunya i altres parts d’Espanya, incloent Miguel Antonio Peña, de Madrid; Joan Guillén, Josep Ferrándiz i altres del departament d’educació de Barcelona; Nina Coll, Cristina Barriuso, Víctor Casado i José García, del grup Citilab Barcelona Edutec; i, per descomptat, Toni Moreno, que ha estat promovent la robòtica i l’educació STEAM a Olot durant més de 20 anys. Les llavors plantades en passar una setmana amb aquest grup de persones increïbles ja han fet arrels. De tornada a l’aeroport, vaig visitar el grup de Edutec al Citilab i vam començar un emocionant projecte per compartir idees i documentació d’activitats en el saló de classes. També he començat a treballar més de prop i directament amb l’equip de Edutec en el suport de MicroBlocks per a la nova placa ED1.

La collita d’aquesta experiència va molt més enllà de les persones que van compartir la setmana a Olot. Tots nosaltres estem involucrats en l’educació, de manera que les idees, inspiracions i col·laboracions que van sorgir durant el nostre temps junts s’estendran a tots els nens (i adults) que assolim.

Gràcies, Residència Faber, per tots aquests meravellosos regals!

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"