Estades temàtiques / ROBÒTICA II / Olot

BERNAT ROMAGOSA

Del 6 de maig de 2019 al 13 de maig de 2019

BERNAT ROMAGOSA
Enginyer de programari
Sant Feliu de Llobregat

Biografia

En Bernat Romagosa és un enginyer de programari de Sant Feliu de Llobregat. Forma part dels equips d’Snap! i MicroBlocks, on desenvolupa programari, i és també l’autor de Snap4Arduino i desenvolupador principal de Beetle Blocks. Va formar part del grup Edutec del Citilab durant sis anys, on va treballar en el desenvolupament d’una escola de programació en línia, un sistema de gestió del coneixement, diverses aplicacions educatives i unes quantes modificacions d’Snap!. Després del Citilab, va treballar durant un any i mig a Arduino.org, on va continuar desenvolupant i mantenint Snap4Arduino.

Com a autònom, actualment treballa, entre d’altres, per al llenguatge de programació Snap!. També treballa amb John Maloney i Jens Mönig en MicroBlocks: un llenguatge dinàmic de programació basat en blocs per a microcontroladors.

És enginyer tècnic en informàtica i màster en programari lliure. És un àvid usuari de GNU/Linux i membre de la Free Software Foundation Europe.

Projecte

MicroBlocks és un nou llenguatge de programació inspirat en Scratch que s’executa directament en microcontroladors com els que incorporen les plaques micro:bit, NodeMCU i alguns Arduinos.

MicroBlocks permet una programació interactiva, dinàmica i en paral·lel, amb l’afegit que els programes funcionen autònomament dins de la placa, sense necessitat d’estar connectats a l’ordinador. MicroBlocks ofereix, així, la flexibilitat i interactivitat de la programació dinàmica per blocs, sense renunciar a la construcció de projectes amb aplicació al món real.

Essent un equip escampat per tres països diferents, trobar-nos a FABER és una gran oportunitat per treballar junts en MicroBlocks cara a cara.

Experiència

 

Treballar en remot és una de les prediccions futuristes que ens plantejaven les revistes tecnològiques de principis de l’era digital. Equips formats per gent d’arreu del món podrien col·laborar en projectes conjunts  sense necessitat de sortir de casa, sempre mitjançant aquells videotelèfons de les pel·lícules de ciència ficció que, sense ni tan sols haver passat per les nostres llars, ja han quedat obsolets i substituïts per aplicacions de videoconferència.

El nostre projecte, microBlocks, no existiria si aquesta predicció no s’hagués acomplert. Els tres integrants del projecte treballem a distància, repartits entre dos continents i tres països diferents, i ens reunim virtualment amb regularitat per discutir els propers passos a seguir i posar-nos al dia sobre la feina que ha anat fent cadascú. Si bé és cert que Internet ens ha possibilitat treballar junts des de diferents punts de la geografia mundial, també és cert que el ritme del projecte és, necessàriament, força més lent que quan es comparteix un mateix espai. És per això que, sempre que hem coincidit en alguna conferència, hem procurat trobar-nos una mica abans o després de l’esdeveniment per poder esgarrapar algunes horetes de feina conjunta.

Així doncs, quan en Toni Moreno em va parlar de la possibilitat de reunir l’equip de microBlocks a Faber durant una setmana, vaig pensar que seria una gran oportunitat per treballar junts i tirar endavant el projecte. La residència, però, no només ens ha servit per fer avançar el projecte més enllà del que ens havíem imaginat. Hem tingut estones per passejar per la Fageda, visitar Olot, discutir el futur de microBlocks i conèixer els projectes de la resta de residents, amb qui de seguida ens vam entendre i amb qui hem compartit apassionants converses sobre tot tipus de temes.

Per a nosaltres ha estat també importantíssim comptar amb gent interessada en provar el nostre llenguatge de programació, que han estat tota la setmana ajudant-nos a preparar activitats per a Robolot, informant-nos d’errades, proposant millores o, inclús, esbossant alguns exercicis per a les escoles.

Més important que tot això, però, ha estat la cohesió que ens ha aportat el fet de compartir una setmana de convivència. Durant una sobretaula xerràvem sobre els camins que han dut a cadascú a aventurar-se a perseguir la seva passió, i ens adonàvem que tots els residents teníem més en comú del que ens pensàvem.

Tot això, coronat amb les visites a unes quantes escoles d’Olot, la nostra participació a Robolot i els increïbles paisatges de la Garrotxa, farà que recordem aquesta setmana a Faber com un dels moments més importants per al nostre projecte i el nostre equip.

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"