Estades temàtiques / EL FUTUR DE LES INSTITUCIONS CULTURALS / Olot

RODRIGO ALDEIA DUARTE

Del 20 de setembre de 2019 al 4 d'octubre de 2019

RODRIGO ALDEIA DUARTE
Tècnic a l’Arxiu Nacional de Brasil, investigador de doctorat a l’UFRJ / IBICT (Brasil)
Rio de Janeiro

Biografia

Llicenciat en Història (2001), amb un màster en Memòria Social (2004). Cursos d’especialització en Gestió de Drets Humans (2003) i Gestió i Polítiques Culturals (2015). Després de treballar com a professor d’Història, va començar als Arxius Nacionals de Brasil el 2008, implicant-se en la mediació i els serveis de referència, l’accés a la informació i la democratització del patrimoni cultural.

Exdirector de l’Associació de Treballadors de l’Arxiu Nacional de Brasil (ASSAN). Participant en la Conferència Nacional d’Arxius de Brasil (2011). Escollit el 2012 per representar els arxius al Consell Nacional de Polítiques Culturals (CNPC) del Ministeri de Cultura de Brasil. Membre de la comissió organitzadora del III Congrés Nacional de Cultura de Brasil. Va formar part de la Pasarística Tècnica Internacional d’Arxius (STIA), dels Arxius Nacionals de França el 2013.

Excoordinador d’accés als arxius, responsable de l’accés als originals i còpies digitals de les col·leccions dels arxius nacionals del Brasil. Doctora investigadora de l’IBICT/UFRJ.

Projecte

Actualment estic investigant per analitzar els usuaris de la informació, les seves demandes i les seves diferents formes que utilitzen els documents dels Arxius Nacionals del Brasil amb la finalitat de comprendre les demandes d’informació dels usuaris acadèmics i no acadèmics dels fitxers. També espero fer un debat bibliogràfic general considerant experiments tant al Brasil com a l’estadi internacional per definir millor el concepte d’estudis de l’usuari. Durant la meva estada a Faber tinc la intenció d’examinar les dades relativament rellevants a les demandes de documentació dels usuaris del 2006 a propòsit bibliogràfic i articulat del 2018.

Una oportunitat per a la contemplació profunda

Va ser una experiència meravellosa tenir l’oportunitat de passar un temps a la Residència Faber. Vaig poder dedicar-me exclusivament a desenvolupar el meu treball, el que va suposar un gran impuls a la investigació que estic duent a terme en l’actualitat. Però també va ser molt enriquidora l’oportunitat de compartir experiències i perspectives amb altres residents, d’orígens diferents però complementaris.

El bell paisatge de la Garrotxa i l’amabilitat de la gent d’Olot contribueixen al fet que els residents se sentin acollits i còmodes per desenvolupar les seves activitats. Menció especial mereix l’equip de Faber, molt atent i amable, que ens ajuda en totes les situacions que es presentin i contribueix a crear un ambient de treball més rendible.

Definitivament recomanaria la Residència Faber a tots aquells que necessitin enfocar-se en la maduració de la feina acadèmica o artística, i ser capaços de fer noves connexions amb altres practicants de diferents parts de món. Tot això, sumat a la immersió en la cultura i la llengua catalanes, fan de Faber una fantàstica oportunitat per millorar com a artista o com a investigador, i connectar amb els seus col·legues internacionals.

El que és més valuós és que Faber és una interrupció de la rutina diària, la qual cosa permet un temps per a una reflexió profunda sobre aspectes específics de la pròpia feina.

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"