Estades temàtiques / TRADUCTORS / Olot

JUAN DE SOLA

Del 12 de març de 2020 al 14 de març de 2020

JUAN DE SOLA
Traductor i editor
Bordeus I Barcelona

Biografia

Juan de Sola (Barcelona, ​​1975) va estudiar Filosofia i Teoria de la Literatura a Barcelona, ​​Berlín i París. Treballa com a traductor i editor independent des de 2002. Està especialitzat en la traducció de literatura, crítica i assajos sobre art modern i contemporani. Ha estat professor a la Universitat Oberta de Catalunya i actualment està treballant en el seu doctorat sobre els conceptes de la crítica i la traducció en Goethe i Schiller. Ha traduït al castellà obres de Goethe, Marcel Proust, Jacques Rivière, Robert Walser, Samuel Beckett, Bertolt Brecht, Malcolm Lowry, Gabriel Josipovici, Jean Paul Richter, Rainer Maria Rilke i Marianne Fritz, entre molts altres. Ha estat guardonat amb diverses distincions i premis, entre els quals el Premi Ángel Crespo (2018) per la seva versió de la Correspondència entre Proust i Rivière. El 2018 i 2019 va rebre un «Übersetzungsprämie» de la Cancelleria Federal Austríaca per les seves traduccions de Rilke i Marianne Fritz.

Projecte

L’objectiu de la meva residència a Faber és preparar una nova edició i traducció al castellà d’una selecció dels «Essays» de Marcel Proust, que hauria de ser publicada el 2022 per marcar el centenari de la mort de l’autor. Després d’haver fet ja una primera selecció dels assaigs sobre art i literatura publicats en vida de Proust i inclosos en les edicions canòniques franceses, m’agradaria enriquir-la, d’una banda, amb material d’arxiu inèdit (especialment esborranys) i, d’altra, amb cartes i altres escrits personals. La Correspondència de Proust és, en molts sentits, un laboratori de reflexió i discussió sobre la proposta estètica de la seva obra, però també sobre l’obra d’altres autors, apreciats o detestats. En molts casos, a més, Proust va utilitzar la forma de la carta per cobrir el que sens dubte és un assaig, com en el conegut text sobre Flaubert, que va publicar com a carta a Jacques Rivière a «La Nouvelle Revue française».

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"