Estades temàtiques / LGTBIQ+ / Olot

TANJA DITTFELD

Del 17 de febrer de 2020 al 28 de febrer de 2020

TANJA DITTFELD
Candidata a doctora / Professora universitària
Sydney

Biografia

Tanja és una feminista danesa molt interessada en les estructures socials locals, les desigualtats i la (in)justícia social, especialment en relació amb el gènere i la sexualitat. Com a candidata a doctora a l’Escola d’Educació i Treball Social de la Universitat de Sydney, la investigació de Tanja explora els conflictes més amplis sobre el canvi social, el poder polític (l’Estat) i les jerarquies globals en què s’insereix la (des)criminalització dels pobles LGBT+ a l’Àfrica. Tanja ensenya simultàniament unitats sobre pobresa, exclusió social, envelliment i salut mental a estudiants de llicenciatura i mestratge.

Abans del seu doctorat, Tanja va treballar amb professionals del sexe, persones que viuen amb i estan afectades pel VIH/SIDA, persones amb discapacitats i persones LGBT+ en organitzacions de la societat civil a Dinamarca, Tailàndia, Uganda i Zàmbia. Més recentment, Tanja va treballar com a gerent de projectes per a la Fundació SIDA a Dinamarca, dirigint tres projectes nacionals. També és membre sènior de Humanity in Action i exmembre de la Junta Directiva.

Projecte

La base metodològica de la meva recerca de doctorat és la descolonització. En resum, això implica reescriure i reescriure la colonialitat del coneixement. Per tant, la descolonització de la investigació exigeix ​​que les pràctiques d’investigació siguin reflexivament conseqüents, ètiques, crítiques, respectuoses i humils, el que al seu torn fa que la propietat col·lectiva, l’anàlisi de dades i la presentació entre els participants en la investigació i els investigadors siguin crucials. Durant la meva estada a Faber, per tant, treballaré en com traduir aquestes demandes ideològiques i epistemològiques de descolonització en pràctiques en el meu pròxim treball de camp.

A més, considero que la residència és una oportunitat molt benvinguda per connectar-se i debatre diferents aspectes de les beques, l’activisme i les experiències viscudes pels LGBT+.

Queer(y)ing a residency

En un turó amb vistes a Olot, en un poble encantador situat a la Baixa Garrotxa, a Catalunya, amb quatre volcans repartits pel centre, hi ha l’Hotel Riu Fluvià, l'apartament Faber i, per tant, la Residència Faber. En arribar, el cansament pel viatge de més de trenta hores des que vaig sortir d’Austràlia va desaparèixer i el va substituir una immensa alegria i una lleugera incredulitat davant la idea de passar gairebé dues setmanes en aquest entorn natural pintoresc treballant en la metodologia descolonitzadora per al meu pròxim treball de camp a Uganda.  Era la meva primera estada en una residència, i el concepte de residència em resultava poc transparent. En un intent de gestionar les meves expectatives, però, m’havia preparat per a una experiència relativament aïllada, ja que pensava que la major part d’interacció amb altres residents seria només durant el sopar de tres plats que ens servien cada nit a les 20 h. Però, per sort, estava equivocada. 

Vaig arribar cap a la meitat del període de la residència, quan el primer grup de residents ja havia marxat, o estava a punt de fer-ho, i ens deixaven als nous establir les noves rutines i dinàmiques. Si bé tots teníem clar que ens volíem dedicar als nostres projectes (alguns preferien fer-ho a soles a les seves habitacions amb vista sobre el Parc Nacional de la Garrotxa, d’altres a la sala o a la terrassa de l’hotel i d’altres a les singulars cafeteries d’Olot), també vam donar prioritat tenir temps de presentar els nostres projectes i demanar feedback dels nostres treballs, sortir a sopar, a prendre alguna cosa i anar a veure alguna actuació. Faber no només ha proporcionat les condicions ideals per crear un diàleg cogeneratiu i treballar en profunditat en els nostres treballs, sinó també interaccions valuoses amb la comunitat immediata i més àmplia. Vaig conèixer tres acadèmics de la Universitat de Girona i, durant el dinar, vam debatre sobre tres projectes LGBT+ a Europa en què ells estaven treballant, així com sobre experiències de treballs relacionats amb els drets i la salut LGBT+ a Dinamarca i Uganda. 

La interculturalitat del grup i els diversos enfocaments a les vides, identitats i polítiques queer, tant personalment com professionalment, em van sorprendre gratament. El meu grup estava format per un escriptor brasiler de llibres infantils amb temàtica feminista/queer, que tenia passió i talent per arribar al cor de les històries de la gent; un escriptor català amb un ampli coneixement de la lluita catalana per la independència; un escriptor de les Filipines però que vivia a Londres amb la idea innovadora de queer(y)ing la relació entre Jackie O i Grace Kelly; un escriptor suec i sirià que escrivia sobre gais musulmans a Suècia amb un riure contagiós; una acadèmica nord-americana que vivia als Països Baixos traçant la genealogia de la resposta holandesa a la campanya «Save Our Children» del 1977 d’Anita Bryant amb una intel·ligència aguda expressada de forma tranquil·la, i un canadenc que treballava en la prevenció del VIH creant una novel·la gràfica amb l'estrany do de fer que tot en la vida quotidiana sembli nou i brillant. Aquesta breu estampa no fa justícia a la feina ni a les persones presents durant la meva residència, però sí que serveix per veure la riquesa de perspectives i personalitats que poden formar part d’una residència temàtica a Faber.

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"