Estades temàtiques / Vulcanologia II / Olot
JOAN MARTI
Del 17 d'octubre de 2022 al 22 d'octubre de 2022
Biografia
Doctor en Geologia, professor d'Investigació de l'CSIC, director de Geociències Barcelona, CSIC, especialista en vulcanologia física i risc volcànic. Secretari de la Secció de Risc Volcànic de l'European Geosciences Union (EGU) del 2004 al 2007, secretari General de la International Association of Volcanology and Chemistry of the Earth Interior (IAVCEI) del 2007 al 2015, membre del Comitè Executiu de la International Union of Geodesy and Geophysics de 2007 al 2015, secretari de la Secció de Vulcanologia de la Comissió Nacional de Geodèsia i Geofísica de 2010 a 2020, assessor Científic de la Comissió Europea en matèria de riscos naturals per al 7è Programa Marc i H2020, exdirector del Curs internacional de Vulcanologia i Geofísica Volcànica (IAVCEI, UNESCO, AECI) del 1987 al 1995, Director del curs internacional de Vulcanologia de los Andes Centrales del 1993 al 1996, editor en cap del Journal of Volcanology and Geothermal Research (Elsevier) del 2007 al 2019, director del curs internacional de Vulcanologia de la Universitat de Girona des del 2011, Editor Associat de la revista Natural Hazards and Earth Sciences Studies (EGU) del 2004 al 2012, Editor Associat de la revista Minerals des 2019, President de la IUGG Geophysical Risk Commission de 2015 and 2018, i Coeditor dels llibres "Volcanoes and the Environment" (Cambridge University Press, 2005), "Caldera Volcanism" (Elsevier 2008), i La Garrotxa Volcanic Field: l'exemple de sustainable volcanic landscape management" (Springer, 2016), i "Caldera Systems" (Cambridge University Press, en preparació) i director de 30 tesis doctorals i autor de més de 270 treballs científics. Membre de l'Acadèmia Europaea des d'agost del 2014. Honorary Fellow de la IUGG des del 2019. Vocal de la CEGG des del 2020.
Projecte
Durant la meva estada participaré en la desena edició del curs sobre vulcanologia i treballaré en el projecte EVE dedicat al desenvolupament d’un sistema d’alerta per a volcans en àmbit europeu.
La segona trobada de vulcanòlegs en el marc de les activitats de la FaberLlull durant els dies 16 a 21 d’octubre de 2022, coincidint amb al celebració de la Xª edició del Curs Internacional de Postgrau de Volcanologia organitzat la Fundació d’Estudis Superiors d’Olot i l’institut de Geociències de Barcelona (CSIC), amb la col·laboració d’Espai Crater, i emparat per la Universitat de Girona, ha servit per treballar conjuntament en la revisió de protocols d’estudi de zones volcàniques actives d’Espanya, Itàlia i Tanzània, i analitzar la possibilitat de col·laboracions futures entre els diversos grups de recerca representats. A més s’han realitzat diverses xerrades a instituts i col·legis de la zona, així com a la població d’Olot, sobre diversos temes relacionats amb els volcans. En concret, s'ha parlat del volcans d’Itàlia, el Rift Africà, l'erupció de La Palma en 2021, els efectes de les grans erupcions volcàniques o “supervolcans”, així com també sobre aspectes més generals del treball que duen a terme el vulcanòlegs en el seu dia a dia. Aquests especialistes han tingut també l’oportunitat de visitar l’Espai Cràter i la seva exposició, la qual ha valorat molt positivament, al mateix temps que ha interaccionat amb els alumnes del curs de vulcanologia, procedents de 8 països diversos i que, com cada any venen a aprendre sobre com funcionen els volcans i sobre com es poden vigilar i anticipar-nos a les seves erupcions. Finalment, el participants en la trobada de la FaberLlull han tingut oportunitat de visitar el parc i gaudir dels seus millors indrets i de la seva geologia. En resum, aquesta trobada ha servit per impulsar el treball conjunt a escala internacional en temes volcanològics i per fer-ne una difusió general en diversos àmbits de la nostra societat,