Estades temàtiques / INNOVACIÓ PEDAGÒGICA / Olot

PILAR CATAÑO

Del 21 d'abril de 2018 al 29 d'abril de 2018

PILAR CATAÑO
Professora i gestora de projecte
Madrid

Biografia

És gerent de projecte d’educació, pedagoga i professora. Ha rebut la B.S de la Universitat de Valle de Colòmbia i la M.D de la Universitat de Madrid a Espanya. Ha treballat en educació no formal com a professora des de 1991 i com a directora del projecte en programes d’educació i programes interculturals d’educació transnacional des de 1996. Ha dissenyat i desenvolupat programes dirigits a estudiants amb risc d’exclusió social i marginació. La seva dedicació a l’activitat educativa l’ha dut a aprofundir en l’àmbit de la innovació educativa a partir de l’aprenentatge mitjançant metodologia, amb l’ajuda de noves tecnologies aplicades al procés d’aprenentatge i l’ús d’eines digitals creades per i per a estudiants, professors i comunitat escolar en general. Actualment treballa en un assaig sobre l’experiència del projecte educatiu de DEAN (Digital Edition Apprenticeship Network). A més de l’educació, està molt interessada en la literatura, la música, l’escriptura i la lectura i el ioga com a lema vital que enriqueix l’experiència humana de la vida.

Projecte

Art en l’educació

“L’estat actual del coneixement és un moment històric, canviant tan ràpidament com l’estat del coneixement en el passat ha canviat alguna vegada i, en molts casos, més ràpidament” (Jean Piaget)

Durant la meva estada a Faber reflexionaré i escriuré, faré alguna conferència i compartiré experiències sobre el tema de l’art i l’educació i l’enfocament en un nou entorn i la seva interacció en el procés d’aprenentatge amb l’objectiu de construir una nova realitat.

En realitat, hi ha un canvi en l’educació a partir de la instrucció paradigma per aprendre el paradigma. Això significa que l’educació ja no es basa en conferències o en docència sinó en la creativitat, la innovació i la imaginació. L’art, per contra, es mou per la seva evolució des de la base estructural i funcional que genera una nova estètica a una anàlisi crítica de la nostra construcció de la realitat, de manera que l’objectiu és fer de l’educació una forma d’art.

L’aprenentatge a través de les arts fomenta la idea que hi ha més d’una solució a un problema o més d’una resposta a una pregunta. L’art és beneficiós per a l’artista com a punt de partida de feina. L’educació com a procés de comunicació de les experiències transmet un amor per a l’aprenentatge. Els aprenents que estudien les arts de debò s’ensenyen a veure’s millor, a mirar, a persistir, a ser juganers i a aprendre dels errors, a fer judicis crítics. L’art pot promoure experiències d’empatia i tolerància.

Si tenim la possibilitat de compartir amb els altres participants les seves idees i enfocaments basats en les seves experiències, m’agradaria centrar-me en el procés d’aprenentatge des del punt de vista pedagògic. De fet, s’obre un ampli debat i s’establiran debats en grup.

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"