Estades temàtiques / NOU PERIODISME II / Olot

LAIA SERÓ

Del 25 de setembre de 2018 al 30 de setembre de 2018

LAIA SERÓ
Periodista
Barcelona

Biografia

Des del Periodisme i l’Etnografia, Laia Seró aborda temàtiques socials amb la perspectiva de la literatura documental. Ha estudiat Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el Màster d’Antropologia i Etnografia a la Universitat de Barcelona (UB). Darrerament, ha fet una estada a l’Argentina, on ha cursat un taller de crònica amb la Revista Anfibia, i ha explorat el reportatge amb profunditat amb temes relacionats amb la Memòria Històrica. En els darrers anys, ha publicat a la revista Metròpolis, a l’Ara i a la Sàpiens; i ha estat guionista al programa «Lletrasonats», de Catalunya Ràdio. Actualment és membre del magazine SomAtents, per al que escriu i també imparteix tallers de periodisme, etnografia i alfabetització mediàtica. L’any 2016, en el marc de la fira de literatura Literal, va entrevistar la Premi Nobel de Literatura 2015 Svetlana Aleksiévitx.

Projecte

A Faber treballaré en el projecte conjunt amb SomAtents, el col·lectiu d’acció periodística, amb qui desenvoluparem alguns dels projectes que tenim en marxa aprofitant l’estada a la Faber (i aprofitaré per explicar-los als altres residents i per fer-ne devolució a l’entorn social d’Olot si es creu oportú). Hi participaran les periodistes implicades en el projecte fotoperiodístic Retrats paral·lels i en el projecte de recuperació de memòria col·lectiva Presó de dones. Així mateix, tot el col·lectiu aprofitarà per fer una assemblea d’inici de curs a Olot.

Com acostar-se a l’altre

Aquestes línies les signa una periodista que, fa dos anys, va voler anar a treure el nas a l’univers de l’etnografia. En el complex univers de trobar-se amb l’altre. L’objectiu era aprofundir en els coneixements i la metodologia de les ciències socials per aprendre a teixir relats més precisos. I des d’aleshores que no he desistit. Les fronteres són làbils entre les diferents disciplines —com de performatiu és el llenguatge!—, però gairebé sempre és a la frontera on neixen les idees més interessant. Ningú amaga que la indústria dels mitjans de comunicació està immersa en una profunda crisi de model i de credibilitat, però de debò han d’estar d’esquenes dos mons que, salvant les mil i una distàncies, tenen en comú el seu amor per “anar a la realitat” i “narrar-la”?

De nou, aquest any, la residència Faber ha estat testimoni dels meus intents de mantenir-me dempeus en aquesta hibridació, de vegades incòmoda, sempre gratificant. Un d’ells és el projecte “Dona’m la mar”, un projecte antropològic i periodístic sobre la invisibilització de la dona a la Mediterrània. Una recerca que pretén donar veu a les dones que viuen el mar per reorientar la narrativa del Museu Marítim de Barcelona i incorporar-hi la perspectiva de gènere. Sens dubte, arran del 8M argentí, el gènere és un dels temes en què té més sentit això de compartir, traçar, conversar. 

La revista del col·lectiu periodístic SomAtents és l’altre espai comunitari on jugo a diari en aquest llimb. També la residència Faber ho ha vist. Fa cinc anys que formo part d’aquest grup i, des del primer dia, que ha estat la meva escola de periodisme (especialment pel que fa al periodisme narratiu). I seguim treballant-hi, ara amb la reformulació d’un nou mitjà. Què podem aprendre de la mirada etnogràfica els periodistes? I de la literatura? Posem-ho a prova! Émile Zola traspua material etnogràfic! Anton Txejov també… Què són si no models d’etnografia en clau urbana, les cròniques de Tom Wolfe, Gay Talese? 

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"