Estades temàtiques / NOU PERIODISME II / Olot

MARC SALUDES

Del 24 de setembre de 2018 al 30 de setembre de 2018

MARC SALUDES
Realitzador audiovisual
Catalunya

Biografia

Marc Saludes Rullo és periodista visual. Ha cursat estudis de realització audiovisual i de cinema documental a Barcelona i a Panamà (Beca Fundació Indicri). Des de fa dos anys compagina l’elaboració de continguts audiovisuals per a marques de gran consum amb projectes de periodisme visual al col·lectiu SomAtents. Actualment forma part de l’equip de SomAtents, que està preproduïnt el documental La memòria de Reina Amàlia, que pretén recuperar la memòria de les dones empresonades a aquesta presó a principis del segle XX.

Projecte

Projecte compartit amb un grup de SomAtents.

La presó de dones de Reina Amàlia (1839-1936) ubicada al Raval, a Barcelona, ha estat oblidada per la ciutat. La recerca realitzada per SomAtents ha començat a visibilitzar la seva memòria i la de tantes dones que hi van viure, amb una exposició i tallers formatius destinats a col·lectius del barri. La següent etapa del projecte és la creació d’un documental que recuperi la memòria de les dones que la van habitar, veus obviades per una història patriarcal i narrada des del poder. A partir de la recerca de fonts històriques i testimonials, com són les descendents de les preses, SomAtents crearà el guió de la peça documental, pas previ al seu enregistrament i muntatge. 

Faber, la pausa imprescindible

Participar a la Residència Faber, i fer-ho de la mà del col·lectiu periodístic SomAtents, del qual tinc la sort de formar-ne part, ha suposat un punt d’inflexió tant de projecte com personal. I ho ha estat perquè en el dia a dia a Barcelona és habitual que per qüestions relacionades amb la feina i altres compromisos sigui especialment difícil trobar espais de qualitat on poder treballar, reflexionar i compartir tant amb la resta de companyes com amb altres veus expertes en Nou Periodisme.

Totes aquelles vegades que he examinat perquè semblava tan difícil aprofundir en el projecte SomAtents, visualitzar de manera clara quins havien de ser els propers passos i quins eren els espais que jo havia d’ocupar sempre em venien al cap les mateixes respostes: soroll, velocitat, interrupcions, gestions, agendes plenes, distància.

Assistir a la residència Faber converteix en natural tot allò que a fora suposa un esforç i una lluita constant. Reunir-se, pensar, treballar, descansar, compartir converses sobre la passió pel periodisme amb colegues d’altíssima qualitat professional i humana. Gràcies a Faber, el col·lectiu SomAtents s’ha pogut retrobar i tancar acords assemblearis que feia gairebé mig any que treballàvem.

Sento que a Faber he assistit al naixement d’un mitjà de comunicació que m’emociona, em representa i m’interpel·la. I que ho hauria estat possible sense l’acompanyament de la residència. Gràcies als debats amb la resta de residents hem pogut tenir les primeres impressions i comentaris que han enriquit el projecte. I no només això, sinó que s’han creat espais entre tots els residents que, de ben segur, es convertiran en col·laboracions molt valuoses.

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"