Estades temàtiques / DESENVOLUPAMENT LOCAL / Olot

LUCA CALAFATI

Del 14 de gener de 2019 al 24 de gener de 2019

LUCA CALAFATI
Doctorand en Ciències Urbanes, Universitat de Milano-Bicocca
Itàlia

Biografia

Luca és un investigador social de Milà. Els seus principals interessos de recerca són la planificació urbana estratègica, les noves economies urbanes i el desenvolupament local sostenible. Luca ha dut a terme una sèrie d’investigacions acadèmiques i aplicades. Entre els seus projectes més recents i en curs hi ha el disseny del pla estratègic de la Cooperativa Rimaflow de Milà (Itàlia) i l’estratègia de regeneració de la planta de Morriston a Swansea (Gal·les, el Regne Unit), en col·laboració amb la Universitat de Manchester i Coastal Housing. També és estudiant de doctorat en Estudis Urbans (Programa URBEUR) a la Universitat de Milà-Bicocca i membre del Grup d’Economia Fundacional i del Col·lectiu squatting Europe. Està treballant en una tesi sobre reinventar el municipalisme.

Projecte

El projecte és escriure amb el professor Karel Williams la investigació sobre Morriston en un informe d’interès públic. Es tracta d’un intent pilot de repensar la política urbana i l’estratègia de desenvolupament local per a la perifèria i de baix a dalt, centrant-se en un districte d’una ciutat de mida mitjana, Swansea, que, segons els criteris econòmics habituals, no és una ciutat molt desfavorida, sinó que té un èxit mitjà. Estem intentant entendre com Morriston treballa per a diferents tipus de llars mitjançant el desenvolupament d’un nou concepte d’habitabilitat fundacional i una nova metodologia per entendre els llocs.

La meva experiència

Vaig participar a Faber en la residència temàtica sobre Desenvolupament Local. Vaig arribar a mitjan gener i m’hi vaig quedar deu dies. Per al meu doctorat estic treballant en la planificació estratègica “alternativa” juntament amb un grup d’investigadors del Regne Unit, principalment amb seu a Manchester, conegut com el Col·lectiu d’Economia Fundacional. Tinc la meva base a Milà i no és fàcil conèixer-los, així que quan em van parlar de Faber vaig contactar amb Karel Williams, l’investigador principal del grup, per reunir-nos a Olot. A tots dos ens va semblar una gran oportunitat per concentrar-nos en part de la feina que estàvem fent i per intercanviar experiències  amb altres professionals del desenvolupament i investigadors.

En aquell moment estàvem en un punt crucial de la nostra investigació en Morriston (una petita ciutat de Swansea, Gal·les). Ja havíem fet el treball de camp, algunes redaccions i algun desenvolupament metodològic/teòric. No obstant això, atesos els nostres altres compromisos, el treball avançava lentament. A més, donada la naturalesa experimental de la investigació, realment necessitàvem una retroalimentació informada de fora del nostre cercle.

Faber va ser un veritable punt d’inflexió en aquest sentit. L’ambient relaxat i agradable de l’hotel va ser perfecte per a un treball concentrat (un gran aplaudiment a Faber, per ser súper amigable i professional). Alhora, la ciutat d’Olot i els seus voltants oferien espais relaxants. A més, la residència Faber ens va permetre conèixer altres professionals i investigadors dedicats al desenvolupament i amb els quals vam mantenir una conversa molt interessant. D’aquestes converses, vam obtenir no només tota la retroalimentació que necessitàvem per a la nostra investigació, sinó també idees sobre la política i la cultura local, que han enriquit veritablement tota l’experiència.

Com a resultat, deixem Faber amb més feina feta de la que ens vam platenjar i amb contactes rellevants per a futures investigacions i projectes. I tot això ho hem aconseguit sense la sensació habitual d’esgotament que s’obté després d’una setmana de treball dur. Bé, només puc recomanar la Residència!

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"