Estades temàtiques / POLÍTIQUES DE DIVERSITAT / Olot

MACARENA DEHNHARDT

Del 11 de novembre de 2019 al 22 de novembre de 2019

Biografia

Macarena Dehnhardt és estudiant de doctorat xilena en el programa de Traducció i Estudis Interculturals, impartit per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

A Xile, va obtenir el títol de Llicenciada en Literatura Hispànica i Lingüística per la Universitat de Xile. Posteriorment va cursar un màster a la UAB. Durant el mestratge, va començar la seva investigació en la comunicació entre els serveis públics xilens i els immigrants haitians que van arribar a Xile. Per això, l’objecte d’estudi va ser abordat per les àrees de Polítiques d’Interpretació i Traducció dels Serveis Públics.

Avui, Dehnhardt està desenvolupant una investigació més profunda sobre aquest tema en la seva tesi doctoral, finançada per una beca atorgada pel govern xilè. L’objectiu és analitzar les polítiques de traducció que les institucions públiques xilenes han adoptat per superar les barreres lingüístiques amb els haitians i com aquestes polítiques es plasmen en diferents iniciatives en els àmbits de la salut i l’educació.

Projecte

Durant la meva estada a Faber, exploraré la pregunta de recerca següent: Com les institucions públiques xilenes en els camps de la salut i l’educació superen les barreres lingüístiques que sorgeixen en la comunicació amb els immigrants haitians? 

D’una banda, aquesta pregunta em permetrà analitzar les polítiques relacionades amb la migració al país, considerant temes lingüístics i, d’altra banda, em permetrà descriure iniciatives específiques preses per diferents centres públics per comunicar-se amb els haitians, com ara intèrprets comunitaris i classes d’espanyol.

L’objectiu final d’aquesta anàlisi és escriure un article que pugui ser publicat en una revista especialitzada.

L’experiència de la diversitat a Faber. 

Sempre he pensat que investigar sobre les polítiques de diversitat i, en concret, sobre la migració i la llengua requereix una implicació real en aquest tipus d’experiències. Per exemple, ser immigrant en un altre país —encara que sigui per unes setmanes o mesos—, parlar amb persones que van venir de l’estranger al lloc on vius, prestar atenció a les formes en què persones de diferents cultures tracten la integració en la cultura local, etc. En conseqüència, quan vaig arribar a la Residència Faber, em preguntava com podria investigar i discutir sobre polítiques de diversitat amb els meus col·legues tractant, al mateix temps, de tenir una connexió real amb aquests temes. I va resultar que tota l’experiència de Faber i Olot va ser perfecta per submergir-me en un context de diversitat, migració i multilingüisme. El fet que estiguéssim en una residència temàtica i que gent de tot el món vingués a aquesta estada la va fer més enriquidora, ja que vam haver de fer servir una lingua franca (de vegades en anglès i de vegades en espanyol) entre tots els residents, intercanviem opinions dels diferents camps d’investigació i treball en què ens estem desenvolupant i tots vam tenir diferents experiències i punts de vista sobre la diversitat.

A més, l’estada a Olot va ser, per a mi, una experiència de diversitat. Vaig veure gent de diversos països, religions, cultures i llengües (com la processó dels sijs en un dels carrers principals). A més, vaig poder sentir la identitat de la societat amfitriona que utilitza el català com a llengua principal de comunicació en diferents llocs, inclosos els museus locals.

Tot el context em va fer pensar en com podem entendre i viure en una societat diversa, tenint en compte les cultures i les llengües. Estic molt agraïda a Faber i Linguapax per donar-me l’oportunitat de descobrir nous punts de vista de persones de tot el món (l’Índia, el Canadà, els Estats Units, el Brasil i Xile) i per donar-me l’oportunitat de compartir la meva investigació, durant la meva estada a Olot.

Quant als meus dies a la Residència Faber, situada a l’Hotel Riu Fluvià, tot el personal em va fer sentir molt còmode, la qual cosa va fer que fos un escenari ideal per centrar-me en la meva feina i perseguir els meus objectius aquí. D’altra banda, l’equip de Faber (Gavina, Pepa i Pau) va ser amable i obert per ajudar-nos amb tot. També agraeixo el recorregut de la Garrotxa, liderada per Pepa i Gavina, que ens va mostrar llocs com Besalú, Argelaguer i Castellfollit. Per a mi, l’art de Garrell va ser realment notable, perquè era un acostament diferent a l’arquitectura i a les formes en què entenem l’art.

En conclusió, crec que Faber i, en particular, aquesta residència temàtica va ser perfecta per ampliar els meus coneixements i experiència sobre la diversitat, la migració i les llengües, i per pensar en nous temes de recerca a la meva ciutat natal.

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"