Estades temàtiques / DRETS LINGÜÍSTICS / Olot

MACARENA DEHNHARDT AMENGUAL

Del 6 de novembre de 2020 al 13 de novembre de 2020

MACARENA DEHNHARDT AMENGUAL
Estudiant de doctorat
Xile

Biografia

Macarena Dehnhardt és una estudiant de doctorat xilena del programa de Traducció i Estudis Interculturals, impartit per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). A Xile, va obtenir el grau en Literatura i Lingüística Hispànica de la Universitat de Xile. Posteriorment, va fer el màster a la UAB. Durant el màster, va iniciar una investigació sobre la comunicació entre els serveis públics xilens i els immigrants haitians que han arribat a Xile. Per abordar el seu estudi, va treballar amb les àrees d’Interpretació als Serveis Públics i de Polítiques de Traducció.

Projecte

​Durant la meva estada a Faber, exploraré la pregunta: de quina manera es vetlla pels drets lingüístics dels indígenes i dels immigrants a Xile? Aquesta pregunta tindrà com a finalitat la creació d’un arxiu perdurable i actualitzable en el temps, en el qual puguin incorporar diferents marcs legislatius, documents institucionals i iniciatives concretes en què s’estigui protegint el dret a parlar la llengua en l’espai públic. Amb aquest objectiu, treballaré amb les nostres àrees d’estudi centrades en la ISP i en les polítiques de traducció. 

Espais presencials i virtuals per reflexionar sobre els drets lingüístics

Conèixer noves persones dedicades a la feina amb temes lingüístics és sempre una experiència enriquidora, sobretot considerant que aquesta és una àrea d'estudi a la qual no se sol prestar prou atenció. Quan, a més, ens vam reunir al voltant d'un tema que connecta amb la realitat de les persones, com és la preocupació per als drets lingüístics, l'experiència resulta encara més interessant. En aquest sentit, aquesta residència a Faberllull ha estat un espai obert a compartir idees, lectures, investigacions i punts de vista sobre la diversitat lingüística al món i com podem protegir-la i promoure-la des dels nostres propis contextos.

D'altra banda, la residència no va ser aliena a la situació sanitària mundial, ja que la majoria dels participants no van poder assistir de manera presencial. Amb tot, el que semblava un contratemps per reunir-nos, va ser contrarestat amb les presentacions que hem tingut cada dia, de manera virtual. D'aquesta manera, hem compartit i comentat els nostres projectes de treball en profunditat, amb la perspectiva singular de cada resident, el que sens dubte ens permet reflexionar i repensar el nostre projecte investigador, artístic i social.

Així mateix, per als que vam ser a Olot presencialment (Maite Puigdevall, Mariona Miret i jo) va ser també un moment per aprofundir en temes de drets lingüístics, fins i tot des d'un punt de vista pràctic. En concret, cadascuna va exercir el seu dret a parlar la seva primera llengua (català o castellà), entenent que entre nosaltres pot existir un nivell de comunicació efectiu, en la mesura que cadascuna té obertura a comprendre la llengua de l'altra. A més, vam tenir instàncies per parlar de les més diverses temàtiques, en relació amb els drets lingüístics: nous parlants, llengües minoritzades com l'occità, la importància d'usar les metodologies d'investigació-acció en la investigació de l'àrea de la lingüística, la importància de l'activisme en matèria de diversitat lingüística, entre d'altres.

Finalment, la presència d'altres organitzacions que van compartir els seus treballs relatius als drets lingüístics va ser també un espai valuós. Així, la participació de Linguapax, de la Càtedra de Drets Lingüístics de la Universitat de València i de la Chambra d'Òc va ser significativa per conèixer les accions concretes que estan duent a terme en les diferents comunitats.

En definitiva, considero que l'experiència a Faberllull ha estat un espai important per donar-nos el temps de reflexionar, conversar i compartir sobre els drets lingüístics i com abordar-los, tant des de l'acadèmia, de l'art i de la seva vinculació amb la societat.

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"