Xerrada: “Com ser periodista cultural a Barcelona i, malgrat tot, escriure!”

INS Montsacopa | 24 de gener de 2017

dimarts, 24 / de gener / 2017 , Olot

Xerrada: “Com ser periodista cultural a Barcelona i, malgrat tot, escriure!”

Xerrada: “Com ser periodista cultural a Barcelona i, malgrat tot, escriure!”

Marina Espasa va parlar de la seva trajectòria professional, és a dir, què ha fet per acabar sent avui escriptora i crítica literària. Després d’estudiar Filologia Romànica a la UB, fer uns cursos de doctorat en Literatura Comparada a la UPF i un màster d’Escriptura per a la Televisió i el Cinema a la UAB, «ja tenia la carpeta de títols ben plena». Arrencava el segle XXI i, a Barcelona, una televisió local municipal, BTV, canviava de director. Amb l’arribada de Joan Tàpia, antic director de La Vanguardia, es van produir una sèrie de canvis a la graella de programació, i un d’aquests va ser l’aparició d’un programa sobre llibres, amb entrevistes a escriptors, reportatges sobre biblioteques i llibreries i recomanacions. Per una sèrie de casualitats, Marina Espasa hi va entrar a treballar com a reportera, sota les ordres del periodista Emili Manzano. «Aquesta feina em va obrir un món, el de l’edició i els escriptors de Barcelona, les llibreries, les biblioteques i els lectors, tant els que recomanaven llibres (Javier Pérez Andújar, Victor Amela, Andrés Ehrenhaus, Mita Casacuberta, Ada Castells, Eugènia Broggi, Joan Riambau…) com els espectadors, que ens escrivien i amb qui manteníem un diàleg fluid». Van ser sis anys a BTV, i després quatre a TV3, on el programa va passar a dir-se “L’hora del lector”, però va mantenir més o menys la mateixa estructura. «Vaig trobar temps per escriure la meva primera novel·la, La dona que es va perdre, que em va publicar Empúries el 2012.»

Paral·lelament va començar a escriure crítica literària a la revista Time Out, que va llençar-se el 2008, i d’allà va passar a fer-ne al diari Ara, quan va néixer el 2011. Va compaginar aquesta feina de crítica amb la de professora d’escriptura a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, i amb la redacció de la meva segona novel·la, El dia del cérvol (L’Altra, 2016). I des de fa gairebé un any que té un encàrrec de l’Ajuntament de Barcelona per dirigir l’Oficina UNESCO Barcelona Ciutat de la Literatura.

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"