Presentació del projecte ‘Los Cuentos de Ninots’

Anna Peña | Reunió amb centres oberts d’Olot | 20 d’abril de 2018

divendres, 20 / d’abril / 2018 , Olot

Presentació del projecte ‘Los Cuentos de Ninots’

Presentació del projecte ‘Los Cuentos de Ninots’

Avui he estat al Consorci d’Acció Social de la Garrotxa on m’he reunit amb tres centres socioeducatius d’Olot: Centre Obert, LARAI i el Garbuix. L’objectiu de la reunió ha estat presentar el projecte que coordino a la Fundació El Milà anomenat Los Cuentos de Ninots. Amb la Fundació el Milà busquem elaborar iniciatives sobre educació, art i territori i aquest projecte és el primer que hem creat.

Los Cuentos de Ninots és un projecte educatiu dirigit a la infància que busca fomentar de manera entretinguda la reflexió i l’empoderament de l’infant respecte de les problemàtiques socioambientals que vivim a la ciutat.

A partir de l’essència de Los Ninots –uns superherois ben curiosos-, hem ofert als centres socieducatius d’Olot a convidar els nens, nenes i joves a ser observadors del seu entorn reflexionant, compartint, pensant i veient el barri i el municipid’una manera diferent; i repensant les seves pròpies necessitats en l’entorn on viuen i conviuen.

Com? Hem ofert als centres el següent:

1 | Un llibre per cada infant de 5 a 8 anys on podran trobar una vintena de superherois i superheroïnes imperfectes. Diverses il·lustracions i textos breus ens presenten aquest conjunt de personatges que, amb eines i poders inversemblants, ens acosten de manera original a diferents problemàtiques ambientals i urbanes, i ens desperten la il·lusió per transformar-les i millorar el nostre entorn més proper.

2 | Un dossier d’activitats que té com a fil conductor unes Olimpíades interplanetàries proposades pels mateixos Ninots. A partir de 12 activitats diferents donem diferents reptes als infants. Les experiències viscudes amb les diverses activitats s’han elaborat a partir de la pedagogia del lleure, l’animació recreativa, les emocions, l’expressió corporal i l’experimentació i la creativitat.

Un cop explicat el projecte, extrec algunes observacions i conclusions de la trobada d’avui:

  • Les persones que treballen en els centres socieducatius, majoritàriament dones, fan un treball excepcional i molt important. Són alhora una font de recursos i coneixement que actualment ningú està recopilant ni s’està donant el valor que tenen.
  • A Olot hi ha tres centres amb característiques i dinàmiques diferents que donen una riquesa en el municipi.
  • Hi ha una necessitat de nous recursos, més enllà de les contínues propostes que els fan, per exemple, de reciclatge.
  • Els centres socieducatius d’Olot troben el projecte de Los Ninots una eina molt útil.
  • Mirarem de fer una dinàmica la setmana vinent per a donar la benvinguda als Ninots a cada centre.

La resposta tan positiva que està tenint el projecte de Los Cuentos de Ninots m’engresca encara més a ampliar el coneixement sobre projectes referents en educació, art i territori. A la Residència Faber m’ho puc permetre. Per això vull agrair al Francesc i la Gavina que m’hagin obert les portes de Faber, un projecte tan pioner i necessari per a la cultura d’Olot i voltants.

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"