El Punt Avui

Olot, laboratori de periodisme

dimecres, 26 / de setembre / 2018 , Olot

· Faber reuneix 30 periodistes de diferents països per reflexionar sobre el futur del sector

· Tracten del periodisme narratiu

En plena crisi d’identitat que viu el periodisme, Olot és durant unes setmanes un laboratori d’idees del sector. La residència Faber d’Arts, Ciències i Humanitats, amb seu a la ciutat però de caràcter nacional, ha reunit una trentena de periodistes de tot el món –la majoria relacionats amb altres camps del coneixement– que hi fan una estada per treballar projectes personals a l’entorn d’aquesta preocupació i del futur de la professió i per reflexionar també de manera conjunta. És la primera del nou curs i l’ha organitzat conjuntament amb el màster de periodisme literari, comunicació i humanitats de la Universitat Autònoma de Barcelona i amb la col·laboració del col·lectiu Somatents de periodisme social.

L’eix central sobre el qual gira l’estada dels periodistes és el periodisme narratiu. “Hi ha d’haver un espai per a l’explicació de fenòmens complexos”, ha indicat el director de Faber, Francesc Serés. El periodista, escriptor i activista dels drets humans d’Hondures Milthom Robles, hi ha trobat temps per reiniciar el projecte d’investigació sobre “l’impost de guerra” amb què el crim organitzat del seu país extorsiona els petits negocis i que l’ha obligat a exiliar-se. La periodista i comunicadora social argentina Lucía Maina Waisman no s’ha hagut d’exiliar, però sí que ha hagut de suportar moltes pressions pel seu treball d’investigació sobre els efectes nocius per a la salut de les fumigacions i l’ús de transgènics de l’empresa Monsanto –adquirida per Bayer–, a la regió de Córdoba, la més agrícola del país. Els exemples es multipliquen pel nombre de participants. De moment, fil a l’agulla per a un projecte de periodisme iberoamericà. En sorgiran d’altres i sobretot moltes idees. L’entorn de la residència Faber –la Moixina, alguns volcans i la serra de Santa Magdalena– hi conviden. Són propostes de laboratori.

Ara caldrà fer-les realitat i retornar-les a la societat com el vincle de Somatents amb Faber per a activitats sobre el nou periodisme a les escoles.

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"